Politicheck: Асен Василев подвеждащо цитира статистика за имиграцията към България

Автор: Кристиян Юлзари

Източник: Factcheck.bg

Твърдение:

Асен Василев, коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), в предаването „Тази сутрин“ по бТВ, 9 октомври 2024 г.:

„Това, което виждаме последните 3 години е, че когато се инвестира в хората на България, първо, те не бягат в чужбина. Миналата година имаме 46 хиляди човека повече, които са се върнали в страната, спрямо тези, които са я напуснали.”

Проверка:

По време на предизборен дебат в сутрешния блок на бТВ „Тази сутрин”, излъчен на 9 октомври, бившият финансов министър и кандидат за депутат на предстоящите парламентарни избори от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България” (ПП-ДБ) Асен Василев казва, че през 2023 г. в България са се върнали 46 хиляди души повече отколкото са напуснали. Василев повтори това твърдение и по време на свое гостуване на 20 октомври в предаването „120 минути” по бТВ. 

В двете си участия кандидатът за депутат от ПП-ДБ споменава статистиката за имиграция към България, за да аргументира резултатите от политиките през последните три години на партията, която представлява. В думите му обаче има противоречие. На 9 октомври той твърди, че за миналата година в България са се върнали с 46 хиляди души повече отколкото са напуснали, докато на 20 октомври казва: „за първи път миналата година имаме 46 000 души, които се върнаха в България“. Factcheck.bg направи проверка по темата.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) за външната миграция показват, че през изминалата година в България трайно са се установили общо 56 807 души. В същото време 15 227 души са променили своя настоящ адрес от страната в чужбина, като разликата в полза на установилите се у нас е 41 580 души. 

Лицата, които са сменили основното си местоживеене от чужбина в България, включват както български граждани, завърнали се в страната, така и граждани на други държави, получили разрешение или статут за пребиваване. Статистиката нарича такива хора „имигранти”. Според методологията за изследването на миграцията на НСИ имигрантите са лица, които променят обичайното си местоживеене от чужбина в България за период от най-малко една година. 

Асен Василев казва, че „когато се инвестира в хората на България, […] те не бягат в чужбина” и че 46 хиляди повече са се върнали в страната отколкото са я напуснали. Думите му оставят впечатлението, че става въпрос само и единствено за завърнали се българи. Factcheck.bg направи няколко опита да се свърже по телефона със сътрудник за връзки с обществеността на Василев, както и с предизборния щаб на партия „Продължаваме промяната“ за коментар. До редакционното приключване на текста обаче отговор не беше получен.

Според данните на НСИ за 2023 г. 64,8% от имигриралите в България хора са чужденци. Като абсолютна стойност върналите се българи за цялата изминала година са 17 017 срещу 39 790 чужденци.

Анализът на данните на НСИ показва, че броят на завърналите се български граждани расте постепенно между 2016 г. и 2020 г., като пикът е в разгара на пандемията от COVID-19. След това имигрантите с българско гражданство започват плавно да намаляват. За последните 10 години единствено през 2020, 2022 и 2023 г. са отчетени повече върнали се българи у нас, отколкото са напуснали.

Проверено:

Асен Василев подвеждащо цитира статистика за броя на завърналите се хора в България. Според официалните данни на Националния статистически институт за външната миграция през 2023 г. в България са се установили 41 хиляди души повече от тези, които са напуснали страната. По-голямата част от тях, 64,8%, са чужденци. Имиграцията и емиграцията на българи намалява плавно от 2020 г. насам, като 2020, 2022 и 2023 г. са единствените за последните 10 години, когато са се върнали повече българи, отколкото са напуснали.

Exit mobile version