Откриха тайна гробница с 12 скелета под Съкровищницата в Петра

Археолози откриха скрита гробница под известния паметник Съкровищницата в Петра, Йордания – едно от Седемте чудеса на света.

Затрупаната гробница, съдържаща останки от 12 древни скелета и гробни дарове, беше разкрита под паметника след като учени използваха дистанционни технологии за изследване, пише Vesti.bg. Откритието се случва над две десетилетия след като подобни гробници бяха открити от другата страна на този световноизвестен обект, който е част от наследството на ЮНЕСКО и привлича над милион туристи всяка година.

Съкровищницата е център на древен град, издълбан в стените на пустинен каньон от набатейците преди около 2000 години. Истинската ѝ функция обаче все още остава загадка.

Британски и американски изследователи от университета Сейнт Андрюс, заедно с Йорданския департамент по антики и Американския изследователски център, получиха разрешение да проведат дистанционно проучване в района около паметника. Използвайки електромагнитна проводимост и георадар, екипът първоначално целеше да оцени състоянието на зоните около обекта, но вместо това направи забележително откритие.

Проучванията разкриха наличие на подземни камери, което доведе до разкопки и откриването на скритата гробница. Един от намерените скелети държал част от счупена кана, датираща вероятно от 1 век пр.н.е.

Ричард Бейтс, геофизик и професор от университета Сейнт Андрюс, сподели, че останките най-вероятно принадлежат на мъже и жени, вариращи във възраст от деца до възрастни. Според изследователите откритието може да предостави нова информация за Съкровищницата и за живота на хората в Набатейското кралство.

„Откритието е с международно значение, тъй като много малко пълни погребения на ранните набатейци са били открити в Петра до момента“, заяви професор Бейтс.

„Погребенията, техните предмети и човешките останки ще помогнат за запълването на празнотите в нашите знания за възникването на Петра и набатейците.“

Археолозите датираха стените на гробницата между средата на 1 век пр.н.е. и началото на 2 век сл.н.е. Разкопките на гробницата бяха представени в двусериен епизод на американския сериал „Expedition Unknown“, излъчен по Discovery Channel.

Exit mobile version