Няколко институции провериха участъка при ЖП моста в Кадиево

ДНСК – Пловдив, РИОСВ-Пловдив, Областна администрация Пловдив, Басейнова дирекция ИБР и Община Родопи направиха съвместна проверка във връзка със сигнал за събиране на вода при участък в района на ЖП мост до р. Въча в село Кадиево. Инспектиращите провериха и нивото на „водното огледало“ на близкия МВЕЦ.  Целта е да се установят причините за събралата се вода през месец април, когато за няколко часа бе залят участък, който местните за удобство използват като път, но по кадастрална карта е коритото на река Въча. Този участък е най-ниската точка в селото и към него се отичат водни количества след валежи, носещи отпадъци, които задръстват единствената канализационна система на селото. Тази система беше изградена от МВЕЦ “Кадиево” и след това дарена на селото.

Огледът днес показа, че няма нарушение на целостта на дигите и съоръженията на МВЕЦ „Кадиево“, а „водното огледало“ е в допустимото работно ниво и няма риск за населеното място и жителите.

Водното огледало се поддържа на кота 172.30, а дигите и бетонната подпорна стена са близо метър по-високи от нивото на водата, съгласно нормативните изисквания.

„С изграждането на МВЕЦ „Кадиево“ и съоръженията към него с нищо не е нарушена хидравличната картина на реката и площите около нея. Те не могат да въздействат на подземните води и нямат връзка с нивата на водовземните кладенци“, коментира инж. Лиляна Карафизиева, главен проектант на централата.

Очаква се проверката на институциите да докаже също, че „водното огледало“ на МВЕЦ „Кадиево“ няма връзка и не може да влияе на подземните кладенци за питейно водоснабдяване, които са до река Въча.  Преди време в кладенци на село Брестовица, което отстои на няколко километра нагоре по поречието на реката, е открит манган.

„Хидроложките условия в проучвания участък и направените изследвания на водите на р. Въча доказват, че дейността на МВЕЦ „Кадиево“ и нейните съоръжения не са причина за наличието на манган в питейните кладенци от ПС „Брестовица“ на ВиК ЕООД – Пловдив“, потвърди инж. Даниела Бакларова-Петрова, хидрогеолог и инженер геолог.

Пълните резултати от проверката ще станат ясни в законоустановения срок. Според местни жители, подобно завиряване под ЖП моста се е случвало многократно и то доста преди построяването на МВЕЦ “Кадиево”. То се дължи на покачването на подпочвените води след снеготопенето и увеличените водни количества, които постъпват в коритото на река Въча.

 

Exit mobile version