Необичайното време в страната активизира и домашните вредители

За щастие, все още има представители от бранша, които не са преустановили дейност

Извънредното положение и ограничителните мерки в борба срещу разпространението на новия коронавирус съвсем не са единствените катаклизми, които преживяваме в момента. Сякаш нарочно и времето в страната тотално се сбърка, изненадвайки ни ежедневно с необичайни за сезона спад в температурите, резки промени в обема на валежите и степента на влагата във въздуха. И всичко това е на път да ни създаде нов проблем – проблемът с тягостната борба срещу досадните домашни вредители.

Очаква ни нова напаст – нашествие от хлебарки и дървеници по-рано от очакваното и в по-голяма степен

Според специалистите в близките седмици се очаква тези вредители да се активизират. Причината за това, в действителност, е именно странното поведение на климата напоследък. Да вземем за пример, хлебарките. За тях отдавна научно е доказано колко силно приспособими. Смята се дори, че хлебарките могат да преживеят и катастрофалния ефект от глобалното затопляне, поради което те преживяват целогодишно и почти във всякакъв тип среда. Типично за хлебарките е, че те предпочитат влажна среда и температура около 20 градуса по Целзий. Какво обаче се случва в действителност в момента? Покачването на температурите преди месец активизира хлебарките да „излязат“ на светло от по-топлите и влажни места, в които са се крили през зимния сезон. По този начин те са увеличили обхвата си на местоположение. Реално, по-топлата зима позволи на хлебарките да се разпространяват по-лесно между отделните затворени помещения. Малко по-късно обаче, температурите паднаха и се изсипаха обилни валежи от сняг и дъжд. От една страна, това доведе до увеличаване на влагата – положителен ефект за хлебарките – но от друга, застудяването стопира предвижването им от едно затворено помещение в друго и установи трайното им „заселване“ в конкретни места. На тези места, както се досещате, хлебарките активно снесоха милиони яйца, които в днешни вече увеличават и броя на вредителите на квадратен метър.

Сходна ли е ситуацията с другите типични домашни вредители?

Абсолютно. При дървениците, например, се регистрира още през топлия месец Февруари и началото на март значително увеличение. Данните са подадени от специализираните фирми срещу вредители, които твърдят, че освен заявки за сезонното пръскане срещу хлебарки, са получавали множество поръчки за справяне с дървеници, мравки и дори гризачи. Най-неприятното в конкретната ситуация и стеклите се обстоятелства е, че сме принудени да седим затворени вкъщи и вредители са по-осезаеми, дразнещи и отблъскващи отвсякъде. Друг проблем, който евентуално би възникнал, е по-трудния достъп до работещи фирми, предлагащи такъв тип услуга. За щастие, все още има представители от бранша, които не са преустановили дейност.

Exit mobile version