Настъпиха най-горещите дни от лятото, а с тях и бълхите по домовете

 

Бълхите са много често срещан вредител през летните месеци. Именно те са и един от малкото вредители, който през лятото създава големи проблеми, а през зимата не се наблюдава и един индивид. В България се среща следните четири вида бълхи: кучешка, котешка, човешка и източно-плъхова бълха. Видовете изключително трудно се различават един от друг, тъй като са със сходни размери, форми и цветове.

Бълхите най-често живеят в козина на домашни животни или гризачи. Именно там те предпочитат да създадат поколение. Въпреки това обаче бълхите могат да изградят гнезда и на много други места като например дървесина, багажи, боклуци, кашони и много други потенциални скривалища. Цикълът им на развитие през лятото е изключително бърз и само за около 2 седмици може да се наблюдава цяло ново поколение.

Унищожаването на бълхите е сред най-трудните задачи. Наред с дървениците тези два вредителя са най-трудни за премахване. Това е така, защото успяват да изградят недосегаеми укрития, а наред с това са и изключително приспособими и устойчиви към биоциди. Нещо повече – бълхите са вредител, който изгражда много лесно резистентност към определено активно вещество. Резистентност от своя страна пък означава траен имунитет срещу дадена отрова.

Как се изгражда тази резистентност? Отговорът тук идва с пример. Да предположим, че имаме проблем с бълхи и решим да закупим препарат, за да ги унищожим. Почти всички препарати срещу бълхи в магазинната мрежа са достатъчно добри и силни за да ги унищожат, но ние разбира се искаме най-доброто, което е изпитано. Продавачът със сигурност ще ни препоръча такъв продукт и ние ще изберем него. Отиваме вкъщи или в мазето на блока, разреждаме концентрата с вода, разбира се правим го по-силен понеже проблемът вече е наболял и пръскаме. Няколко дни след това проблемът не се решава и ние решаваме да напръскаме още веднъж, но с още по-силен препарат. След още няколко дни стигаме до извода, че препаратът не работи и купуваме друг. Процедурата се повтаря, но проблемът не само, че не се разрешава, а става дори по-голям. Познато ли Ви е? Да, това е редовен сценарий при борбата с бълхите. Причината се крие в изграждането на резистентност, която пък е следствие на неправилно третиране. Пръскането срещу бълхи изисква балансиран метод, който да съчетава стриктна дозировка, добра пропорция между различните отровни вещества, правилна техника, строго определено налягане на струята и не на последно място изключително прецизно покриване на всички заразени повърхности без шанс за пропуск. Съчетаването на всички тези фактори е много трудна задача, но за щастие огромна част от ДДД фирмите в страната имат необходимите наблюдения и опит в справянето с бълхите. Една такава фирма, която видно от положителните отзиви успешно се е доказала като панацея срещу бълхите е „Хлебарките БГ“. Специфичната процедура, която имат за пръскане срещу бълхи решава проблема на 100% само с две посещения.

 

 

Exit mobile version