Мистериозен донос срещу Доган за връзки с Москва

Разцеплението в ДПС достигна нови измерения – писмо до посланиците на страните от ЕС и НАТО, което се разпространява като автентично, но впоследствие се оказа, че най-вероятно е фалшификат, информира OFFNews.

По-рано днес в. „Капитал“ публикува писмо, за което се твърди, че е подписано от заместник-председателя на ДПС Станислав Анастасов, но изрично е споменато, че е от името на председателя на Движението за права и свободи Делян Пеевски.

Няколко часа по-късно пред в. „24 часа“ Анастасов категорично отрече да е писал и изпращал подобно писмо.

Какво се знае до момента?

Посланиците на страните от ЕС и НАТО са получили мейл с писмото. За това потвърждава дипломат пред в. „Капитал“, като според него е обичайно е да се пращат политически позиции по важни въпроси, но за първи път се получава позиция, която очевидно показва разделение вътре в самата партия. „Не бих очаквал никое посолство да реагира на такова писмо“, казва той.

Не е ясно обаче кой е написал и изпратил мейла от името на Анастасов.

Става ясно, че писмото е изпратено в деня, в който бе гласуван проектокабинетът на ГЕРБ с премиер Росен Желязков. Тогава парламентарната група на ДПС се разцепи и „за“ бяха само 30 депутати от партията. Впоследствие се оказа, че народният председател Ердуан Мехмед е гласувал „против“, но вотът му не е отчетен правилно. 

Ето и цялото писмо, изпратено до посланиците: 

Обръщам се към вас от името на председателя на ДПС г-н Делян Пеевски.

Днес Народното събрание обсъди и гласува предложеното от ГЕРБ евроатлантическо правителство с кандидат за министър-председател г-н Росен Желязков. Г-н Желязков е доказан европейски и натовски политик, както показаха действията му като председател на 49-то Народно събрание.

Централното оперативно бюро на ДПС реши да подкрепи кабинета на г-н Росен Желязков като единствената реална възможност в 50-то Народно събрание за съставяне на стабилно евроатлантическо правителство. Това правителство ще осигури продължаващо членство на България в ЕС и НАТО и ще предостави на Украйна необходимата военна и друга помощ, за да се защити от непровокираната военна агресия на Русия.

Днес г-н Ахмед Доган, бивш председател на Движението за права и свободи (ДПС), се опита да повлияе на парламентарната група на ДПС чрез телефонни обаждания да НЕ подкрепи предложеното правителство на Росен Желязков.

В резултат на това действията на г-н Доган доведоха до разделение в парламентарната група на ДПС, като 30 членове се обявиха в подкрепа на правителството в съответствие с решението на партията, 14 се обявиха против, а 1 се въздържа (впоследствие се оказа, че 17 са били против – бел. ред.).

Като се имат предвид предишните изяви на г-н Доган и подкрепата му за Русия и нейната политика, както и близките му отношения с посланик Митрофанова и руския консул в България, считаме, че днешните му действия представляват хибридна атака срещу ДПС и парламентарната демокрация в България.

Въпреки това, председателят на ДПС г-н Делян Пеевски, ви уверява, че той лично и партията под негово ръководство остават съпричастни към евроатлантическия курс и ценности.

„Това е абсолютна глупост, не съм писал, нито изпращал нищо подобно„, категоричен е Станислав Анастасов пред в. „24 часа„. По думите му това е проследимо – всичките му писма са с подпис, а това нямало.

Анастасов допълва, че 7-8 души са имали допуск до имейла, от който е изпратено писмото.

„Вече сме сменили паролата. Сред тези хора е един от лидерите на младежката структура, който в момента е особено активен във фейсбук групите. За съжаление работехме с доверие с колегите“, коментира още Анастасов.

Той определя това като типична хибридна атака, за каквото се говори във въпросното писмо.

„Ще обсъдим как да уведомим посланиците, че е станала злоупотреба с имейла на ДПС. Нито съм писал, нито съм пращал, няма подпис на това, което излезе по медииите“, категоричен е Станислав Анастасов.

Заради разцеплението почетният председател на ДПС свика в събота среща между 17-те депутати в летния си сарай в Росенец. На срещата не бе поканен Делян Пеевски. Днес, от своя страна, той събра част от областните ръководители на партията в столичен хотел, която продължи около 3 часа. 

След това Пеевски призова Ахмед Доган за среща с думите: „Днес го призовавам и му казвам – аз съм готов да се срещнем. Колегите също са готови да се срещнат с него. Ние трябва да сме едно и да не си цепим партията. Никога няма да си го простим и двамата с д-р Доган, ако партията се разцепи по оста Доган – Пеевски“. 

„Доган е лидерът, до когото неизменно съм бил в най-трудните моменти, независимо от всичко! Когато са го предавали, когато е било трудно, когато всички са се изпокривали, аз пак съм бил до него. И другото – той винаги е бил до мен, дори когато е било много, много трудно. Винаги сме били заедно. Тъй като тези дни се нагледахме и наслушахме на интриги, внушения, подмяна и манипулации, ще се обърна с цялото си уважение към г-н Доган, за да кажа само едно: винаги съм бил до теб, винаги си можел да разчиташ на мен и това не се е променило“, написа пък Пеевски в неделя – ден след срещата в „Росенец“.

Exit mobile version