Манипулирани кадри с Макрон и Трюдо внушават романтична връзка помежду им

Автор: Виктория Спасова

Източник: Factcheck.bg

Срещата между френския президент Еманюел Макрон и канадския министър-председател Джъстин Трюдо в края на септември 2024 г. стана повод за разпространение на поредното изфабрикувано доказателство за конспиративната теория, според която двамата политици са хомосексуални и имат романтични взаимоотношения. Във Фейсбук се разпространява колаж от три изображения, като нито едно от тях не е от срещата им през септември, а една от снимките е манипулирана. 

Публикацията е споделена за пръв път във Фейсбук профила на „Възраждане”. Той има над 120 хил. последователи, а публикацията е била пресподелена 35 пъти. Колажът се появява и в статия на сайта SafeNews. 

Това не е първият път, в който същият колаж се разпространява в социалните мрежи. През февруари 2022 г. български профили и групи във Фейсбук споделят същите снимки, за да внушат, че френският президент е хомосексуален. Публикациите са от началото на февруари, в дните около срещата на Еманюел Макрон с Владимир Путин и по-малко от месец преди избухването на войната с Украйна. 

Откъде са снимките 

Две от снимките в колажа са автентични. Обратно търсене на изображенията показва, че едната е била заснета на 19 май 2019 г., а другата е от 7 юни 2019 г. През 2022 г. проверка на DPA (Deutsche Presse-Agentur) сочи, че снимката, на която Макрон и Трюдо са докоснали главите си една в друга и се гледат в очите, е изфабрикувана. 

Отблизо се вижда, че между главите им има хвърлена сянка, която стои неестествено, а двете фигури изглеждат заснети под различна светлина. Силуетът на Джъстин Трюдо е взет от снимка със съпругата му. Лицето му е изрязано и сложено на снимка от срещата на G7 през 2017 г., когато медиите описваха отношенията между Трюдо и Макрон като „броманс”. (Понятието се употребява за близка приятелска връзка между двама мъже, която не включва романтични отношения, въпреки че самата дума съдържа шеговит намек за такива.)

Източник на оригиналната снимка на Трюдо и съпругата му: Macleans.ca

Изфабрикуваният кадър може да бъде проследен до акаунт в Tumblr, който публикува изображението на 9 юли 2017 г. Хаштаговете „фeнарт“ и „алтернативна реалност“ потвърждават, че това не е истинска снимка. В социалните мрежи подобни думи сигнализират, че съответното изображение е създадено от любител и не отговаря на реалността. Акаунтът често споделя снимки и други изображения, на които присъстват двамата политици. 

Съдържание с подобно внушение за френския президент имаше и по-рано през годината, когато бе разпространено видео, създадено с изкуствен интелект, в което френският президент уж целува мъж. Конспиративната теория, според която Еманюел Макрон е хомосексуален, е много популярна сред крайнодесните потребители на социалните мрежи във Франция. Често именно те създават фалшиви снимки и видеа с президента, които стават популярни и в други държави, особено когато Макрон участва във важни международни събития.

Проверeно: 

Снимките, която внушават романтични отношения между Еманюел Макрон и Джъстин Трюдо, са стари, а едната от тях е манипулирана. Колажът съдържа кадри от различни години и събития, а не от срещата на двамата политици през септември 2024 г.

Exit mobile version