Комисията „фон дер Лайен 2“ – оповестена, но несигурна

Автор: Ангелина Пискова

Имената на тази Европейска комисия вече не са спекулации или догадки, а факт. Структурата също и това, което е ясно е, че има 6-ма изпълнителни заместник-председатели, но е премахната структурата на обикновените заместници на председателя. Очаквано, всяка от големите в ЕС получава своето – Испания, Франция и Италия вземат изпълнителни заместник-председателски позиции, както и Финландия и две от новите демокрации – Естония и Румъния. Евродепутатът Андрей Ковачев за това как изглежда целия състав:

Председателката на Комисията се е опитала да направи много труден баланс между държавите, между равновесието на половете. Това дали е успяла, ще се види по-късно, когато заработи Комисията и дали тя ще бъде наистина успешна. Имаше и изненади – изненада беше и ресора на Словения /разширяване – б.а/, има неща, които пък се потвърдиха като за нашия колега Андрюс Кубилюс, който получи този много важен ресор за координацията на европейската отбранителна индустрия.

Разбира се, както винаги, недоволни има. Защо отговаря самата фон дер Лайен:

Тези номинации са процес. Никой от нас нямаше пълната картина, когато започнахме и не знаем как ще приключим. Има и много желания. Както казах,  над 20 страни-членки искаха силно икономическо портфолио, а ние нямаме 20 такива ресора. И съответно трябваше да дискутираме с тях и според компетентността на кандидатите да напаснем най-добре всичко. За да усложните всичко още повече, трябва да вземете предвид и географския баланс, и политическата принадлежност.

Тези ресори обаче са един от малкото проблеми, които се очертават. Защото е възможно няколко от кандидатите да не преминат изслушването от ресорните парламентарни комисии. 

Дали самата председателка може да даде поне някакъв ориентир кога да очакваме новата Комисия да поеме функциите си?

Мисля, че цяла Европа иска новата Комисия да започне работа възможно най-бързо, но ние трябва да преминем през всички необходими процедури на изслушване. Не мога да предвидя колко ще продължи този процес. Знам, че парламентът работи много усилено, за да бъде възможно най-бърз и точен.

Първо, кандидатите трябва да преминат през правната комисия на Европарламента, за да се установи дали има конфликт на интереси. 

Съдържанието е предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Под тепето.

https://podtepeto.com/wp-content/uploads/2024/09/2024_09_23_anguelina-piskova_euranet.mp3


Exit mobile version