ЕК приключва проучвателните разговори с Novavax за нова потенциална ваксина

Днес Европейската комисия приключи проучвателните разговори с фармацевтичното дружество Novavax с оглед на купуването на неговата потенциална ваксина срещу COVID-19. Предвижданият договор с Novavax ще предостави възможност на всички държави — членки на ЕС да купят 100 милиона дози, като по-късно ще е възможно да купят още до 100 милиона дози.

Приключването днес на проучвателните разговори с Novavax допълва вече дългия списък на осигурените ваксини, които ще се произвеждат в Европа, който включва вече подписаните договори с AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac, and Moderna. Благодарение на разнообразието от ваксини Европа ще бъде добре подготвена за ваксиниране, когато се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни. Държавите членки могат да даряват ваксините на държави с ниски и средни доходи или да ги пренасочат към други европейски държави.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: „Радвам се да обявя, че продължаваме да разширяваме нашия портфейл от разнообразни ваксини. Направената днес крачка към постигане на споразумение с Novavax демонстрира ангажимента на Комисията да гарантира, че са проучени всички възможни варианти за достъп до ваксини срещу COVID-19. Достъпът до повече ваксини ще доведе до достатъчно покритие, за да се преборим с пандемията“.

Стела Кириaкиду, комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, посочи: „Близо сме до това да добавим седма обещаваща ваксина към вече осигурените шест и с това да увеличим шансовете си да имаме най-добрия възможен избор за безопасна и ефективна ваксина. Всички държави членки трябва да гарантират, че са готови да започнат да разпространяват някои от тях още в началото на 2021 г. веднага щом се докаже тяхната безопасност и ефикасност. Ваксинирането ще определи как ще живеем и работим през 2021 г. В навечерието на празниците ние се обръщаме към гражданите да продължат да полагат усилия да овладеем пандемията. Всеки трябва да даде своя принос, за да не се допуска ново активизиране на заразата, докато чакаме появата на ваксина.“

Novavax е биотехнологично дружество, което разработва ваксини от следващо поколение срещу сериозни инфекциозни заболявания. Произвежданата от дружеството ваксина е ваксина с белтъчни субединици, която вече е във фаза 3 на клинично изпитване.

Комисията, подкрепена от държавите членки, взе решение да подкрепи тази ваксина въз основа на солидна научна оценка, като са взети предвид използваната технология, опитът на дружеството в разработването на ваксини и производственият му капацитет за снабдяване на всички държави — членки на ЕС.

Припомняме, че на 17 юни Европейската комисия представи Европейска стратегия за ускоряване на разработването, производството и въвеждането в употреба на ефикасни и безопасни ваксини срещу COVID-19. В замяна на правото да купи определен брой дози ваксини в даден срок Комисията финансира част от първоначалните разходи на производителите на ваксини под формата на предварителни споразумения за покупка. Предоставеното финансиране се смята за авансово плащане за ваксините, които ще бъдат действително купени от държавите членки.

Тъй като високите разходи и високият процент на неуспех правят инвестирането във ваксина срещу COVID-19 високорисков избор за разработчиците на ваксини, с тези споразумения ще бъде създадена възможност да се направят инвестиции, които при други обстоятелства може да не се осъществят.

След като се докаже, че ваксините са безопасни и ефикасни, и след като Европейската агенция по лекарствата издаде разрешение за търговия, те трябва бързо да бъдат разпространени и въведени в употреба в цяла Европа. На 15 октомври Комисията очерта основните стъпки, които държавите членки трябва да предприемат, за да бъдат напълно подготвени, включително чрез разработването на национални стратегии за ваксиниране. Комисията въвежда обща рамка за докладване и платформа за наблюдение на ефективността на националните стратегии за ваксиниране и одобри допълнителни действия, за да засили мерките за готовност и реакция в целия ЕС, а също и стратегия как да се предпазим от COVID-19 през зимата, с която на държавите членки се предоставя допълнителна подкрепа при внедряването на ваксините.

Комисията също така обяви ангажимента си за осигуряване на ваксина за всеки, който се нуждае от нея – навсякъде по света, а не само у дома. Никой няма да е в безопасност, докато не бъдат защитени всички. За тази цел от 4 май 2020 г. насам Комисията набра почти 16 милиарда евро в рамките на инициативата „Глобални действия срещу коронавируса“, по която се работи за осигуряване на всеобщ достъп до изследвания, лечение и ваксини срещу коронавируса и за глобалното възстановяване, и потвърди интереса си да участва в механизма COVAX за справедлив достъп до ваксини срещу COVID-19 на приемливи цени навсякъде по света. Като част от усилията на „Екип Европа“ Комисията обяви, че ще предостави 400 милиона евро за гаранции в подкрепа на COVAX и изпълнението на неговите цели в рамките на инициативата „Глобални действия срещу коронавируса“. На 12 ноември Европейският съюз обяви, че предоставя още 100 милиона евро безвъзмездни средства в подкрепа на механизма COVAX.

Exit mobile version