ДЗИ за VII и XII клас ще има

Теми от матурите може да отпаднат и през тази учебна година

НВО за IV и X не е задължително

След 4 януари, ако обстановката позволява, по региони ще се решава в кои училища и кои класове могат да се върнат в клас присъствено

Държавните зрелостните изпити за VII и XII клас ще се проведат в края на учебната година, като от тях ще бъдат изключени определени теми – това обясни министърът на образованието Красимир Вълчев по време на онлайн среща с родители, учители и представители на граждански организации, проведена по инициатива на омбудсмана Диана Ковачева. На форума министър Вълчев и екип на мнистерството отговаряха на въпроси в продължение на час и половина.

По думите на министъра, последните теми от материала за матурите в VII и XII клас няма да бъдат включени в изпитите.

„Не е задължително да се провежда национално външно оценяване за IV и X клас, обясни още образователният министър.

През следващата седмица ще бъде обсъдено и ще бъде взето решение как от 4 януари, на какъв принцип, на географски принцип ли – за отделните класове, ще бъде взето решение за възстановяване на присъствения учебен процес, обяви още Вълчев.

Експерти от МОН обясниха, че с разрешение на МЗ вече са възможни индивидуалните присъствени занимания за децата със специални образователни потребности в детските градини, училищата и центровете за специална образователна подкрепа. За целта обаче е нужно желание от страната на родителите да заведат детето си, както и да се осигури присъствие на съответния специалист, който да работи с детето.

Министър Вълчев посочи, че е разпоредено на директорите на центровете за специална образователна подкрепа да започнат такава работа с деца.

Около 30 хиляди семейства са декларирали, че децата им не могат да се обучават дистанционно, заради липсата на електронно устройство, стана ясно по време на онлайн срещата.

По думите на Вълчев държавата кандидатства за европейски средства, с които да закупи 108 хиляди персонални компютъра, но процедурите отнемат време. До момента са осигурени и раздадени 18 хиляди електронни устройства, като около 3 хиляди от тях са предвидени за учители.

Exit mobile version