Допълнителни 799 000 лв. от бюджета на Стратегиите за местно развитие за Куклен и Асеновград

На официална церемония в Министерството на земеделието, храните и горите министър проф. д-р Христо Бозуков връчи заповеди за увеличение на бюджета на Стратегиите за местно развитие. На събитието присъстваха представители на екипите на МИГ, както и ръководителят на Управляващия орган на Програмата за развитие на селските райони, заместник-министър Георги Събев.

Проф. Бозуков информира присъстващите, че предвиденият бюджет през следващия програмен период се очаква да бъде над 600 млн. лева. Средствата,  предвидени за неговото финансиране, са в размер на 10% от бюджета на Стратегическия план за развитие на земеделието и развитието на селските райони, както и по 2% от бюджетите на програми „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Развитие на човешките ресурси“, „Образование“ и „Околна среда“.

Министър Бозуков пожела на екипите на МИГ да продължават да разгръщат потенциала на регионите, в които работят, чрез инвестиции в местните икономики, за подобряване на условията на живот, състоянието на околната среда, социални и образователни дейности.

Осигурените допълнителни средства са насочени както за подпомагане на местни бенефициенти, така и за текущи разходи и популяризиране на Стратегиите.

Допълнителното финансиране за местни проекти в размер на 799 000 лв. се предвижда да се разпредели към стопанския, нестопанския и публичния сектор на територията на община Куклен и община Асеновград, с цел да се даде отговор на нуждите на отделните сектори и заинтересовани страни, което да осигури балансирано развитие на територията.

С увеличаването на бюджета чрез програма за Развитие на селските райони 2014-2020 (ЕЗФРСР) се утвърди нов финансов план по подмярка 19.2 в размер на 3 732 660,00 лв., съгласно Заповед № РД09-862/18.08.2021 г. на Зам.-министъра на МЗХГ, разпределен както следва:

Чрез увеличението на бюджета на Стратегията се очаква МИГ „Куклен-Асеновград“ да подпомогне реализирането на много повече проекти на територията на двете общини с удължен срок на изпълнение до 2025 г.

Планираното допълнително финансиране допринася за постигането на всеки един от заложените приоритета в СВОМР.

 

Exit mobile version