До края на лятото може да имаме проект за Форум – юг и Форум – изток

Техническото задание е съгласувано с НИНКН, до месец стартира поръчка за проектиране

83 000 лева ще струва проектирането на огромната зона от т.нар. Форум – юг и Форум – изток около Пощата, като изборът на проектант ще стартира до месец. Това заяви на изнесена пресконференция днес зам.-кметът по културата Пламен Панов. Пространството все още стои несоциализирано, макар и от години да пустее в центъра на града. В последните години обаче местната власт се активира, като първо успя да го придобие като собственост, а сега действа и за неговото реално включване в живота на града.

През юни месец ще стартира процедурата за избор на технически проектант. За нея общината е заделила сумата от 83 000 лева, като заданието е съгласувано и с НИНКН и най-вероятно до края на лятото може да имаме сериозен напредък с проекта за пространството. След това предстоят още процедури за избор на изпълнител и реална работа, но със сигурност в скоро време ще има развитие в пустеещото пространство.

Зоната е изцяло проучена от археолози в преднодхите десетилетия – предимно през 70-те и 80-те, свързани със строителството на новата сграда на Централна поща и разширението на централния площад, както и по-късно с прокарването на улица „Гладстон“, унищожила и разделила на две голяма част от комплекса в античния Филипопол. Разкопки са правени и в по-късни години, има и частични разкрития още през 30-те години при строежа на старата сграда на Централна поща. Преди няколко години бе проучена и малка част от Форум-юг за цялостно разкритие на южните пропилеи – пространството пред южния вход на пощата, към хотел Тримонциум.

За момента нови разкопки не се предвиждат и вероятно ще се пристъпи към социализиране на зоната, по подобие на зоната към Цар симеоновата градина. Разликата обаче е внушителна – ако там са разкрити едва 5-6 магазина, то в случая става дума за половината от южната редица магазини на агората (или форума) и почти цялата източна редица магазини с прилежащите им улици, тоест десетки магазини с околната им инфраструктура. За разлика от западната част на форума обаче тук почти няма да има издигнати колони, тъй като тази част от археологията попада под  Централна поща, с изключение на малък ъгъл от 3-4 бази от югоизточния край.

В напреднала фаза е работата и по Форум – север около Одеона (или Булевтерион). От юни там влизат археолозите, които трябва да довършат работата си от миналата година. След това отново ще се премине през процедура за проектиране и социализиране. Към настоящия момент идеята е днешната пешеходна Главна улица да се свърже със стълбище с Форум-север, а от там, евентуално, да се изгради и пешеходна връзка до Голямата базилика. По този начин пешеходци лесно ще достигат от Главната до Епископската базилика.

 

 

Exit mobile version