Център на контрабанден канал за мигранти е функционирал в Пловдив

Участници в международна организирана престъпна група бяха арестувани арестувани при мащабна операция по разследване на ГДБОП и ДАНС срещу канал за трафик на мигранти през България. 8 души са задържани, при 15 обиски и претърсвания са иззети множество документи, доказващи престъпната дейност, устройства за проследяване, оръжие, кокаин, банкови карти. Акцията е проведена изцяло в Пловдив и областта.

Мащабна специализирана полицейска операция по пресичане на контрабанден канал за мигранти през т.нар. „Западно-Балкански маршрут“ (Турция през България, Сърбия и Румъния за Западна Европа) проведоха няколко служби на МВР по разследване на ГДБОП на територията на област Пловдив на 19 август, съобщиха от ГДБОП.

Операцията, ръководена от Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП), е реализирана в тясна координация и с участието на служители от Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС), и под надзора на Окръжна прокуратура – Пловдив. В екипите участваха служители от Главна дирекция “Гранична полиция” (ГДГП), Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“ (ГДЖСОБТ) и Главна дирекция “Национална полиция” (ГДНП). Действията на българските служби са подпомогнати от служители на ЕВРОПОЛ, командировани в България.

В съвместната операция с българските полицаи участват служители на граничната полиция и на дирекциите за борба с организираната престъпност на Република Румъния и Република Молдова. При съвместните действия на службите за сигурност е неутрализирана мащабна организирана международна група, съставена от сирийски, йордански, български и молдовски граждани. Българският участник е отговарял основно за логистичната дейност чрез осигуряване на автомобили – закупуване, регистриране на лица с нисък социален статус, както и контролирането им по време на транспортирането.

Групата е набирала шофьори от Република Молдова чрез различни интернет платформи и е осигурявала пътуването им през Румъния до България. В хода на извършените съвместни действия е установено, че след като нелегалните мигранти влизат на територията на Република България от определени локации те биват взимани и превозвани с автомобили, управлявани от молдовски шофьори. За комуникация между отделните членове добре организираната група ползва мобилни приложения.

По време на операцията са задържани 8 лица, от които 7 са с повдигнати обвинения, сред които лидерите на престъпната група. 15 са извършени лични обиски, направени са претърсвания на адреси и разпити. Полицията съобщава за 5 претърсвания на автомобили, 6 броя иззети банкови карти, 1,5 гр. кокаин, незаконен пистолет Liberty + боеприпаси 9х19, множество документи за извършени парични преводи през Easy pay/Western union и др., множество документи за МПС и ключове за автомобили,16 бр. мобилни електронни устройства, 4 GPS устройства за проследяване, различни видове документи за самоличност.

От началото на месец април тази година са установени 17 случая на задържане, свързани с групата от град Пловдив, при които са идентифицирани над 130 нелегални мигранти. Над 20 шофьора са арестувани по време на операциите – основно молдовски граждани и единични случаи на граждани на Сирия и Сърбия. Установените автомобили са с българска регистрация, предимно с временни транзитни номера.

Exit mobile version