Четири лапи: Повечето зоопаркове в България функционират в нарушение на законодателството /ВИДЕО/

Неспазени изисквания за лицензиране, голи бетонни клетки, близкородствено размножаване, липса на консервационна и образователна дейност, са само част от проблемите

Нов доклад* на благотворителната организация “Четири лапи”, която работи за един по-добър свят, в който животните не са подложени на страдание, представя добрите и лошите практики в зоопарковете, отворени за посетители през 2020 г. и 2021 г. в страната.

Според данните, в България има 21 зоопарка, разпределени в цялата страна. Почти всички (19) от тях са публична собственост и се управляват от местните общини. Седемнадесет от зоологическите градини са отворени за посетители, включително зоопаркът в Кюстендил, въпреки че е с отнет лиценз от 2011 г.

Неспазени изисквания за лицензиране, голи бетонни клетки, близкородствено размножаване, липса на консервационна и образователна дейност. Това са част от проблемите, които са открили от НПО-то.

Мечки, лъвове и тигри страдат в жестоки условия с години. Размножаването им продължава, въпреки липсата на капацитет, а малките – се използват за атракция без план къде ще се отглеждат след като пораснат.

Сред случаите, описани в доклада, са раждането на лъвчета, резултат от близкородствено размножаване, лъвове и тигри, живеещи в тесни клетки с ниски тавани, бетонен под и без обогатяване на средата, както и животни, търгувани между зоопарковете, дори ако приемните съоръжения нямат лиценз да работят като такива.

Поне 14 от зоопарковете отглеждат лъвове и кафяви мечки, като 11 от тях трябва спешно да подобрят условията за тези видове.

От Четири лапи призовават българските и европейските институции да прекратят жестокото отглеждане на диви животни в неподходяща за тях среда!

От друга страна в документа са посочва, че изледваните зоологически градини изпълняват средно 72% от всички изисквания, свързани с ветеринарното обслужване. Резултатите показват високо ниво на изпълнение на условията относно здравето на животните, наблюденито на здравния им статус, както и прилаганото лечение при необходимост. Спрямо стандартите се представят и показателите относно обезпаразитяването и контрола върху болестите.

* Зоологическите градини са изследвани на база документи и чрез посещения на място през периода от 2017 г. до 2020 г. Имайки предвид, че част от събраната информация може да се е променила през този период, през 2020 г. всички обекти отново са посетени на място, за да бъде заснет снимков материал и голяма част от данните е актуализирана спрямо достъпната информация. Прочетете още информация и целия доклад тук: http://bit.ly/fpbg-doklad-zoo

Източник: Четири лапи.

Exit mobile version