Централният площад в Куклен придобива нов облик

800 дървета и храсти залесиха в градския парк

Привършват строителните дейности по последните етапи от реконструкцията на централния площад в общинския център. Прилежащият терен около читалището “Никола Вапцаров – 1909” и площада e обновен изцяло. Освен настилката, стъпалата са подменени с изцяло готови решения от монолитни елементи на немска продуктова гама. За красивия рисунък са използвани арт настилки от сегментен паваж.

Един от основните акценти в новия проект е осигуряването на безпроблемен достъп за хора със затруднения в придвижването и майки с колички, като различните нива на парковите пространства се свързват предимно с алеи, замествайки съществуващите стълби.

Алеите, площада, осветлението и поливната система са финансирани изцяло със средства от програмата за сътрудничество на общината с КЦМ. Общината със собствени средства финансира сондажа и новото озеленяването.

Засаждането на 800 храсти и дървета поставиха началото на залесителните мероприятия в централния парк на Куклен. 780 храста и 26 дървета вече са засадени в източната част на градския парк в Куклен.

В следващите седмици предстои залесяване с двойно по-голям брой растения на западната част. Младите фиданки са от видовете ликвидамбър, червен дъб, гинко билоба, различни видове ацери, както и екзотичните японски вишни, златен дъжд и магнолии. От иглолистните дървета са различни видове ели, смърчове, кипариси и кедри. Храстите също са с богато разнообразие като хортензия, японска спирея, лигуструм, люляк, котонеастър, евонимус, вайгела, юниперус, нандина и други.

Залесяването на парка следва предварително разработен ландшафтен проект за озеленяването, част от общия проект на общината за развитието на зелената инфраструктура.

Exit mobile version