Седем случая на коронавирус в Банско

И седемте заразени са британци

Седми случай на заразен с коронавирус чужд гражданин в Банско. Всички, дали положителна проба до момента, са англичани, които имат собствени апартаменти в курорта, предаде БНР.

Преди три дни семейство с три деца беше поставено под домашна карантина. Вчера възрастен британец беше приет в инфекциозното отделение на Благоевградската болница. Тази сутрин беше потвърдена положителната проба за дете, което също е на почивка в Банско с чичо си. Тестът на мъжа още не е готов.

Пробата на детето е дала положителен резултат за коронавирус с почти никаква клинична картина, но с ясна епидемиологична пътека, каза на редовния си брифинг в 08.00 часа председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Той добави, че чичото на детето е бил преди това контактен със сестра си, която е болна от коронавирус инфекция.

Проблем на туристическите фирми, на хотелите, е, че в стремежа да запазят бизнеса си, приемат хора, които са абсолютно безотговорни, коментира председателя на оперативния щаб, имайки предвид горепосочения случай и други подобни.

Положението със ски курортите е много интересно, каза проф. Мутафчийски. По мнението на специалистите изстиването на носоглътката прави скиорите по-податливи към вируса. По тази причина ски курортите са инкубатор на зараза, подчерта председателят на Националния щаб.

 

Exit mobile version