Управлението на Епископската базилика остава в Старинен Пловдив, музеят ще помага

Изгладени са всички неуредици, 20 щатни бройки към музея ще се грижат за мозайките

Управлението на Епископската базилика на Филипопол ще бъде отговорност на ОИ „Старинен Пловдив“. Това реши окончателно днес пловдивският Общински съвет. Всички неуредици около управлението вече са изгладени и ролите на различните институции са установени по най-подходящ начин, коментираха от градската управа.

Общинският институт ще се грижи за самата сграда и структура – менажирането ѝ, популяризирането на обекта и други подобни функции. В същото време Археологическият музей, към който са обявени 20 нови щатни бройки, ще се грижи за реставрацията и поддържането на мозайките в обекта. Всички експертни дейности, свързани с опазването на недвижимото културно наследство, ще са в ресора именно на музея.

Маркетингът и популяризирането пък ще бъдат в ръцете на „Старинен Пловдив“. Тя ще управлява сградата като комплекс и всичко в нея. Общинският институт и Археологическият музей са постигнали разбирателство около детайлите и са си стиснали ръцете около всички детайли, уточниха още от местната власт.

Exit mobile version