Ученици рисуват красиви сгради в Пловдив

Ученици от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ участват в проект за популяризиране на красиви сгради в центъра на Пловдив. Инициативата ще се проведе от 2 до 4 юли на няколко локации в историческата част на града. Организатор на събитието е фондация КРЕА и нейният двигател Мария Иванова, а творчески директор – арх. Белин Моллов, известен със своите художествени творби, посветени на архитектурата на България, сред които красивите сгради на София и Русе.

Децата от Художествената гимназия ще рисуват сградите, докато тези от Хуманитарната ще разказват повече за самите архитектурни обекти. Освен въвличането на младежите, инициативата цели да привлече и минувачите към красотата на сградите. Младежите със стативи ще привличат погледа на преминаващите граждани, а по този начин и пренасочат интереса към самите сгради – към това кога са построени, от и за кого, каква е стилистиката на съответната сграда.

Местата, на които младежите ще рисуват са разположени по продължението на отсечката от Народната библиотека до Малката главна – на ул. „Иван Вазов“, на „Княз Александър Батенберг“, на площад „Римски стадион“ и на улица „Райко Даскалов“. Сред обектите, които ще попаднат на платната на учениците, са такива от края на XIX век до следвоенния модернизъм, като например сградата на НБ „Иван Вазов“.

Творбите на учениците ще бъдат представени на изложба през октомври месец.

Снимки: Мария Иванова, фондация за изкуство и култура „Креа“

Exit mobile version