Промени в ЗКН дават 6 месеца шанс за стари сгради

Временна защита, нова категоризация на обектите недмижима културна ценност, повече контрол, по-ефективен мониторинг са част от промените, които министерството на културата предлага в готовия вече проект на закон за изменение на Закона за културното наследство. Това стана ясно от участието на заместник-министъра на културата арх. Чавдар Георгиев в БНТ Подкаст „Къде живеем?“ с Камен Коларов.

“На първо място с тези промени, които в момента са проект и предстои да бъдат разгледани и одобрени от Народното събрание, предвиждаме превантивна защита. Така наречената превантивна защита, за да може такива случаи /както с къщата на ъгъла на ул. “Цар Иван Александър” и ул. “Густав Вайганд”/ да не бъдат част от нашите разговори. А именно: от стартиране на процедура по изучаване на един обект, за който има данни или са внесени предложения за предоставяне на статут, за срок от 6 месеца да важи въпросната превантивна защита, която не нарушава правото на собственост, каквито становища и притеснения постъпиха по време на съгласувателната процедура на този законопроект, не нарушава тяхната собственост, право на ползване по никакъв начин, защитата има отношение единствено и само към частичното или пълно премахване и унищожава. В случай, че бъде декларирана, режимите ще определят какви са допустимите намеси. В случай, че бъде предложено да не се декларира този временен режим ще бъде премахнат автоматично“, разясни заместник-министър арх. Чавдар Георгиев. 

Законопроектът предвижда и разширяване на категоризацията на обектите и по-строги режими на опазване. 

Неспазването на изискването в ОУП и ПУП да се отразяват движимите културни ценности и защитени зони, което би им дало териториално-устройствена защита, също е проблем, който от МК искат да бъде решен с промените. 

„Това, което предвиждаме е, ако в някакъв период – предходен, преди влизането в сила на тези промени, в дадени планове – общи или подробни устройствени планове, не са надлежно отразени всички недвижими културни ценности и това се отчита като непълнота в проекта, то последващи планове, които се внасят или инвестиционни проекти, които са издадени и одобрени на базата на тези непълни планове, да бъдат връщани до отразяване и промяна и актуализиране на плана, предхождащ това инвестиционно намерение, преди да бъде съгласувана и одобрена на тази намеса.  В разговори с общините това е предложението, за да може да се коригират всички назад одобрявани планове, в които не са отразени коректно всички недвижими ценности“, уточни арх. Георгиев. 

В законопроекта се предвиждат и строго регламентирани процедури за приемане на сигнали и предприемане на действия при застрашаване или унищожаване на НКЦ. Съкращават се срокове за някои от процедурите, свързани със становища по устройствени планове и инвестиционни проекти, разпределят се функциите между различните органи в системата на опазване на паметниците на културата. Залага се на по-ефективен контрол и мониторинг. 

„Преди още да са влезли в сила тези промени в закона, ние стартирахме в края на миналата година една програма в капиталовите средства на Министерство на културата и закупихме специализирана техника за Националния институт за недвижимо културно наследство, с която да дадем възможност за много по ефективно изпълнение на тези функции по монитори и респективно контрол върху състоянието на недвижимите културни ценности“, каза арх. Георгиев.

Exit mobile version