Програма за Седмицата на занаятите – 25 юни 2024 г. (вторник)

Днес в Регионалния етнографски музей – Пловдив ви очакват вълнуващи демонстрации, които ще ви пренесат в магията на древните занаяти.

11:00 ч. – Демонстрация на плъстене с наричания от древността „Танц на молеца“ от Ищван Видак – известен унгарски плъстар и изследовател-пътешественик.

По-късно ще имате възможност да видите демонстрация на предене и плъстене по българска технология, представена от Светлана Кампс.

Ищван Видак и съпругата му Мари Над са част от авангарда на „номадското поколение“, което излезе на сцената в началото на 70-те години. Те започват своята мисия в Гьодьольо с програма, която си поставя за цел обновлението на народното изкуство. Обикаляйки от село на село, събират знания и човещина. От 1979 г. постоянно изследват, разработват и преподават наследството на предците на унгарците – изкуството на плъстите. От началото на 80-те години активно сътрудничат с Музея с ателие „Соракатенус“ в Кечкемет, като популяризират традициите и културата на народните игри. От 1986 г. са членове на Съюза на унгарските творци в секцията по текстил. Те са пионери в обучението по плъсти в Унгария и чужбина и имат издадени 28 книги, свързани с изследванията и опита им в обучението по изработване на плъсти.

Светлана Кампс е българка, която от 30 години живее в Германия и участва със своя юрта в националната изложба „Българските плъсти – послание от древността“ в Регионален етнографски музей – Пловдив.

Аз съм от Варна и заедно със съпруга ми Щефан решихме да се завърнем в България. Купихме си стара къща в родопското село Косово, което възстановихме и създадохме работилница за плъстене„, сподели Светлана.

В нейната работилница се провеждат курсове по занаята от първично обработка на вълна, през боядисване, предене, сухо и мокро плъстене. Организират се седенки и разкази на истории.

Не пропускайте възможността да се докоснете до тези уникални занаяти и да научите повече за богатото културно наследство!

Exit mobile version