Представят „Тела и светове“ в НБ „Иван Вазов“

Книгата на проф. д-р Сергей Герджиков е художествен експеримент на именития български учен философ

Сергей Герджиков е доктор на философските науки, професор и дългогодишен преподавател по философия в СУ „Св. Климент Охридски“, автор на над 140 научни трудове, множество монографии и  научни статии, съставител и преводач на антологии по философия, автор на пътеписи, а от 2018 година и на разкази. 

Творческият си порив професор Герджиков изразява в писане, преподаване, пътешествия като природолюбител, археолог и социален изследовател на разликите в културите, както и с  фотография. Книгите му са настолно четиво за студенти по философия като  „Граници на науката“, „Хаос и ред след комунизма“, „ Де когито. Отмисляне на измисления свят“, „ Дълбокото време“,  антологията „Дзен майстори“, на която е преводач и съставител, „Японски дневник“,“ Японски загадки“ и много други. 

Най-новата книга на професор Герджиков „Тела и светове“ е сборник с художествени разкази. В нея авторът изразява разбирането си, че тялото и светът, който то обитава са в неделим синхрон. Изменението на едното, води до неминуема промяна в другото. Тук са разказани различни истории, реални и фантастични, човешки и нечовешки, земни  и неземни, но винаги през фокуса на световете и техните тела. Според автора всички герои и събития в книгата са фикция, макар да напомнят на реални събития и хора.  Различни човешки състояния – здраве и болест, живот смърт, духовни и културни ценности, творчество, научни търсения, танц преминават през призмата на философското схващане за многоликото проявление на телата по време на тяхното светообитаване. 

Exit mobile version