Пловдивски поет с престижно отличие за хайку в Япония

Пловдивският поет Владислав Христов е един от отличените автори на международния хайку конкурс „Oi Ocha Shinhaiku” провеждащ се ежегодно в Токио, Япония. В 35-тото издание на престижния конкурс са участвали 30 629 автори на хайку от 59 държави. Стихотворението на Владислав Христов е сред отличените със специалната награда за високо качество „Merit Award”:

first chrysanthemum

her shadow touches

the neighbor’s fence

първа хризантема

сянката ѝ докосва

оградата на съседа

Авторитетното жури на конкурса е съставено от хайку поетите – Цунехико Хошино и Артур Бинард. Организатор на надпреварата е „Ito En” –  японска мултинационална компания за напитки, основана през 1966г., специализирана в производството, разпространението и продажбите на чай. „Ito En” е най-големият дистрибутор на зелен чай в Япония. Групата „Ito En” включва дъщерни дружества, базирани в Япония, Индонезия, САЩ, Германия, Австралия и Китай. 

Победителите в конкурса печелят диплома, парични и предметни награди. 2000 избрани хайку участвали в тазгодишното издание ще бъдат отпечатани на чаени опаковки и разпространени по всички краища на света.

Специално за Под тепето Владислав Христов сподели: „Успехите ми на международната хайку сцена не са само мое постижение, те са част от подема на българското хайку. Спокойно можем да заявим, че българските хайку поети са сред най-добрите в света. До всяко наше име и награда стои и името на България. Чрез хайку ние ставаме посланици на българска култура, нещо с което всички може да се гордеем. През последните няколко години хайку освен литературен, е и социален феномен. Тази най-кратка поетична форма привлича стотици хиляди пишещи хора от цял свят. Хайку е лесно за споделяне в социалните мрежи и е повод за общуване и обмяна на идеи на творци от различни култури”.

Exit mobile version