Носителят на Златна мечка – “Синоними” и “Бащите на хардкора” днес на София Филм Фест в Пловдив

Новата седмица в Пловдив отново започва със София Филм Фест и порция хубаво кино. В 18:30 часа е началото на филма “Синоними”, копродукция на Франция, Германия и Израел и носител на Златна мечка за най-добър филм от Берлин 2019-та година. Йоав има големи очаквания за живота си в Париж, но те не се оправдават напълно. Попадайки в празен апартамент, той решава да се изкъпе, но междувременно някой открадва дрехите му. Въпреки това младият израелец не губи надежда.

Той е решен незабавно да се отърве от своята националност. За него това да си израелец, е като тумор, който трябва да бъде отстранен. Да се превърне във французин, е неговото спасение. За да заличи произхода си, Йоав първо заменя езика си. Отсега нататък той няма да произнесе и дума на иврит. Речникът се превръща в най-добрия му приятел. Необходимите посещения в Израелското посолство го дразнят, тъй като за него контактът със сънародниците му е тежко бреме. Пътят към натурализацията крие неочаквани препятствия, а младата френска двойка, с която Йоав се сприятелява, има странни идеи как да му помогне.

В 20:45 часа любителите на музиката могат да гледат “Бащите на хардкора”. Роджър Мирит и Вини Стигма са емблематични представители на нюйоркската хардкор сцена, а тяхната група „Agnostic Front” играе ключова роля в създаването, оформянето и утвърждаването на културна система за поведение на все така процъфтяващото движение. Режисьорът на филми и видеоклипове Йън Макфарланд създава емоционален портрет на двама от лидерите в индустрията и най-уважавани личности в 35-годишната история на хардкор пънк музиката. Освен че са вдъхновение за няколко поколения изпълнители, Мирит и Стигма остават близки приятели, въпреки огромните предизвикателства.

Цена на билетите: 8лв; студенти, ученици и пенсионер – 6 лв. Карта за 5 прожекции: 35 лв.

Във връзка с пандемията от Covid-19 са изпълнени всички изисквания за безопасност на Министерство на здравеопазването – максималната запълненост на залите ще бъде до 50%, а билети ще се продават през място.

Exit mobile version