Моноспектакъл по мотиви на Мяра за мяра от Шекспир идва в Пловдив

Спектакълът е част от Сцена в Jazz-а в Bee Bop Cafe

Театралните спектакли от любимата поредица Сцена в Jazz-а продължават с Шекспир. Идния вторник на сцената на Bee Bop Cafe ще можем да гледаме „версията на Желязко“ на „проблемната“ пиеса на Шекспир „Мяра за Мяра“, писана между Хамлет и крал Лир. Моноспектакълът е на Явор Костов и направил своята премиера през 2015 година. Той е по мотиви на шекспировата творба, като е използван преводът на Валери Петров.

Пиесата засяга вечната тема за връзката между власт, правосъдие и …секс. Казусът е видян през очите на осъдения на пробация Желязко Дочев (пресъздаден от Я.Костов).

Спектакълът е създаден от името на Желязко с направени лично от него кукли, реквизит и звуково музикална партитура, използвайки неговата автентична театрална репрезентация и задвижваната единствено от него театрална машина. С “ Мяра за мяра” Желязко кандидатства пред пробационната комисия, за да бъде признат спектакъла за обществено полезна дейност, и съответно да стане част от пробационната програма за обществено въздействие. Въпросите, които той задава с представлението си са: Може ли законът да контролира страстите? Кой контролира контролиращите? Има ли изход тоталния срив на доверието в правораздавателната система? Неизлечима болест ли е властта? Желязко работи с различни звукови източници, за да пресъздаде сблъсъка на основните действащи лица – Анджело, Изабела и Княза, както и със „записи” на „Радио Нова Виена” за социалния фон на действието. Използват се и различни видове кукли, предмети и материали, а публиката също е въвлечена в действието. Субтеатър е платформа за преосмисляне на театралната конвенция, в която се смесват подхода и инвенциите на непрофесионални, но силно мотивирани артисти (в случая Желязко Дочев) с опита и концептуалната рамка, зададена от професионалния актьор/ режисьор (в случая Явор Костов).

Явор Костов-Йондин е независим театрален актьор и режисьор. От 2012 г. участва в разработването на Ателие Пластелин – неголямо галерийно пространство в центъра на София – като място за правене на свободно изкуство. От 2015 работи върху създаване на Субтеатър – идейно естетическа платформа за неконвенционален театър.

„Сцена в Jazz-а“ е платформа за съвременни сценични форми, случваща се в Bee Bop Café, с финансовата падкрепа на Национален фонд „Култура“.

След представлението ще проведем дискусия с режисьора на спектакъла- Явор Костов.
Модератор на дискусията – Борис Зафиров

Можете да разчитате на нашето отговорно отношение спрямо извънредната ситуацията, в която се намираме. Екипът на Сцена в Jazz-a и Би Боп Кафе взимат предвид всички мерки и указания свързани с вашата сигурност, категорични са от екипа на Сцената.

Exit mobile version