Митко Новков в Литературен салон Spirt & Spirit

Литературен фестивал Пловдив чете Литературен, салон Spirt & Spirit, издателство Жанет 45 и клуб Петното на Роршах Ви канят на среща разговор с Митко Новков.

Модератор: Александър Секулов

15 октомври 2024, вторник, 19:00клуб Петното на Роршах, Пловдив ул. Йоаким Груев 36вход свободен

––-

„Есетата в тази книга са публикувани на различни места и за пръв път се оказват събрани заедно. Смисълът на това събиране е да зазвучат в хор, но всяко с индивидуален глас – надявам се верен, надявам се красив, надявам се омайващ. Свързващото между тях е желанието да се погледнат по нов, неочакван начин иначе добре познати културни, исторически, литературни реалии; различието е в начина, по който го правят – едни са леко предизвикателни, други – малко озадачени, трети – питащи и отговарящи. Но всички са писани без престореност и апатия; откровени са и честни.“, казва авторът.
––––
„Събраните в тази книга културологични и литературоведски есета стъпват върху впечатляваща начетеност и от тях читателят може да научи много. Но те са най-вече резултата от едно нестихващо любопитство към хуманитарното знание, от дръзко вглеждане под повърхността на познатото, от способността на автора да вижда неподозирани връзки между нещата и неочакван смисъл в детайлите. Есетата в тази книга откриват своите сюжети на интелектуално търсачество в широкото пространство от Античността до съвременността, от митологията до съвременната литература, и при това ги разказва интригуващо. Изключително интригуващо.“
Ани Бурова
––––
Митко Новков е роден на 25 юли 1961 в село Бързия, община Берковица. Завършва висше образование в СУ, психология и философия.

Доктор на Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ. Преподавател в Департамент „Медии и комуникация“ в НБУ, главен драматург на програма „Христо Ботев“ на БНР, автор и водещ на предаването „Премълчаната история“ на същата програма. „Вслушвания. Една дузина избрани есета“ е десетата му поред книга. Автор е на книги с литературна критика, медийна критика, есета по картини, западно-източни коани, разговори с Георги Каприев и с чужди българисти, преводачи от български.

Колумнист в Портал „Култура“ и наблюдател на сп. „Съвременник“. Член на УС на Сдружение „Маргиналия“, главен секретар на Сдружение на български писатели.

Входът е свободен, а повече информация за събитието може да откриете тук: https://fb.me/e/6NTniq4XE.

– 

Програмата на Литературен салон Spirt&Spirit за октомври:

image.png

Събитието е част от програмата на Пловдив чете 2024 I ЕСЕН и културния календар на град Пловдив и се реализира с подкрепата на Община Пловдив. 

Exit mobile version