Кризисният фонд за подкрепа на независими пловдивски творци е отличен в доклад на Европейската комисия

Комисар Мария Габриел: Чрез преосмисляне на културни места и събития, градовете в Европа остават жизнени в културно отношение

В доклад на Европейската комисия, публикуван официално на 16 юли.,  инициираният от Фондация „Пловдив 2019“, съвместно с отдел „Култура“ на Община Пловдив, Фонд за подкрепа на независимите пловдивски артисти е изведен като положителна и навременна реакция в кризата. Фондът е отворен за кандидатстване до ноември 2020 г.

„Европейските градове с добре развити културни и творчески сектори бяха силно засегнати от икономическите последици на пандемията. Ограниченията за пътуване и мерките за социално дистанциране оказаха безпрецедентно влияние върху тези сектори. Споделям проучване на екипа ми от Съвместния изследователски център, което идентифицира градовете, които бяха изложени в най-голяма степен на негативното въздействие от кризата. Той откроява редица вдъхновяващи инициативи, възникнали по време на кризата в подкрепа на творческия и културния сектор. Чрез преосмисляне на културни места и събития, градовете в Европа остават жизнени в културно отношение и показват способността си да се възстановят от кризата и да „продължат напред“, коментира еврокомисарят Мария Габриел.

Припомняме, че още с обявяването на идеята за създаване на кризисен фонд, се появиха критики относно сложната процедура по кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ от 1000 лева. Впоследствие процедурата бе олекотена, но малцина местни творци са се възползвали от фонда до момента.

 

Exit mobile version