Китаристът Димитър Пеев изнася концерт „Спомен за канте хондо“ в зала „Съединение”

Китаристът Димитър Пеев пристига от Чикаго, Илинойс, за да изнесе концерт, озаглавен „Спомен за канте хондо”, в историческата пловдивска зала „Съединение” на 19 октомври 2022 г. от 19 часа.

В програмата са включени произведения за класическа китара на Федерико Морено Тороба, Хоакин Турина, Исак Албенис, Емилио Пужол, Анхел Бариос и Мануел де Файя, както и стихотворения на Федерико Гарсия Лорка, претворени на български език от Ромеро и поднесени с гласа на Тодор Димитров.

Музикално-поетичното събитие под патронажа на Регионален исторически музей-Пловдив е посветено на стогодишнината от Първия конкурс /фестивал/ по канте хондо (древно андалуско песнопение, родствено на фламенкото), проведен в Алхамбра (Гранада) на 13/14 юни 1922 г., организиран по идея на композитора Мануел де Файя и поета Федерико Гарсия Лорка и събрал за първи път на едно място знаменити певци и китаристи като Диего Бермудес, Мануел Торре, Мануел Ортега Хуарес (Маноло Каракол), Пастора Павон (Ла Ниня де лос Пейнес), Хосе Сеперо, Рамон Монтойя, Ниньо Рикардо, Андрес Сеговия.

Входът е свободен (до изчерпване на капацитета от седящи места в залата).

Exit mobile version