Изложбата за църквата „Свети Димитър“ е експонирана в Цар Симеоновата градина

Изложбата, която разказва историята на църквата „Свети Димитър“ и благородното дело на Спомоществователно сдружение „Свети Димитър“ по възстановяването на православния храм, е експонирана в Цар Симеоновата градина. Снощи тя бе официално открита от представители на Сдружението, което продължава да подпомага целия манастирски комплекс, издигнат на най-високото място в Пловдив.

Изложбата е по повод 20 години от създаването на Сдружението и се състои от десет пана, които проследяват историята на църквата от първото ѝ изграждане, възкресяването ѝ от пепелта и нейното второ възкресение с благословията на Пловдивска митрополия по инициатива и със средства на Сдружението. Едно от паната е посветено на Венецианското издание на Божественото и Свето Евангелие от 1719 г., което днес е притежание на Пловдивската народна библиотека. Преди това е принадлежало на църквата „Свети Димитър“. Много години е било без сребърния си обков, но тази година обковът му беше възстановен като дар от Бачковската света обител. 

„Отбелязването на 20-годишнината ни се състоя на 26 октомври 2023 г. с празничен концерт, а идеята на изложбата сега е да разкаже за това какво е свършено до момента за този период“, каза инж. Димитър Георгиев, който е председател на Сдружението. 

Преди да бъде експонирана в Цар Симеоновата градина изложбата бе показана в Пловдивската народна библиотека.

Exit mobile version