Художничката Соня Русков за първи път пред пловдивска публика

Художничката Соня Русков за първи път представя пред пловдивска публика със самостоятелна изложба. Картините от „Будни сънища“ могат да бъдат видени до 31 октомври в пространството на експозиция “Мексиканско изкуство” към Градска художествена галерия – Пловдив (ул. “Артин Гидиков”11, Стария град). Почитателите на изкуството имат възможността да се срещнат с творчеството на нашата сънародничка, която близо четвърт век живее и работи в Германия.

Изложбата ѝ беше открита от изкуствоведа Пламена Рачева, която очерта кръга от теми, които вълнуват Соня Русков. В картините и рисунките си тя разработва драматични теми на нашето съвремие: копнежът за свобода, вечната борба между добро и зло, екологичните опасности, насилието и любовта.

Соня Русков е магистър по “Реставрация и консервация” от Националната художествена академия в София (1984). От 1985 до 2000 г. работи в Националната галерия в София като художник – реставратор.

От 1995 г. е член на СБХ. От 2000 г. живее и работи като художник и художник – реставратор в Германия, а от 2016 е член на Професионалния съюз на немските художници.

Между 1985 и 2017 г. Соня Русков има самостоятелни изложби в София (България), Париж (Франция), Кейптаун (ЮАР), Рим (Италия) и в много градове в Германия. Следват: Самостоятелна изложба в БКИ – Берлин (2028); Галерия „Азур“, Спа, Белгия (2019); Галерия „Вестенд“, Франкфурт на Майн (2020); Спечелен конкурс „Градът и земята’ 21″ на Съюза на художниците в Германия, Мьонхенгладбах (2021); Самостоятелни изложби в Братислава и Банска Бистрица, Словакия (2021); Галерия-музей „ Анел“ София (2023); „Ханзеанум“, Крефелд, Германия (2024).

Представя се в общи изложби в „Грюндерцентрум“, Вилих, Германия (2023); Националния музей в Кевелар, Германия (2024). Включва се в групови изложби в Дюселдорф, Бон, Крефелд и много други немски градове, а така също в София, Варна, Поморие у нас.

Участва в реставрацията на българските манастири: Троянски, Рилски, Клифаревски и Земенски, както и на редица църкви.

Между 2012 и 2024 г. е ръководител на множество проекти по програма „Културата и училищата“ в Северен Рейн – Вестфалия.

Нейни творби има в български галерии и музеи, както и в държавни и частни колекции в ЮАР, Италия , Франция, Холандия, Германия и България.

Exit mobile version