Последен уикенд на първия Кинофорум „Срещу забравата“ 2019

На четири ленти може да се насладите днес в предпоследния ден от първия Кинофорум „Срещу забравата“ 2019.

Събитието предлага на зрителите на Пловдив някои спрени от цензурата преди 10-ти ноември 1989 г. документални филми, редом с алтернативни български игрални филми, тематично обвързани с промените отпреди 30 години, както и дискусионна кръгла маса с участието на авторите на филмите, български кинокритици, социолози, журналисти и преки участници в тези събития.

23 ноември 2019 година

11,30 ч. Парчета любов (1989), 91 мин.

Три приятелски двойки от години се срещат всеки ден и живеят като едно семейство, в което връзките постепенно започват да изтъняват. Външният свят им изглежда странен или просто не ги вълнува. Заедно се напиват и обсъждат безплодно значенията на това или онова… Поддават се на моментни емоции и влизат в нови връзки помежду си, които не носят на никого нищо. Неверни на партньорите си, акумулират негативна енергия и чувство за вина. Никой от тях не е доволен от живота си. Може би, само смъртта ще ги изкара от състоянието на духовна вцепененост…

Режисьор и сценарист: Иван Черкелов; Оператор: Рали Ралчев; Монтаж: Богдана Атанасова; Музика: използвана е музиката на „Махавишну Оркистра“; Художник: Георги Тодоров-Жози; Продукция на Студия за игрални филми „Бояна“ – Творчески колектив „Дебют“

В ролите: Люба Русева, Жорета Николова, Ирина Черкелова, Ивайло Христов, Александър Трифонов, Валентин Маринов, Самуел Финци, Стефка Илиева, Людмил Тодоров и други.

13,30 ч. Зад кадър (2010), 107 мин.

Действието в „Зад кадър“ се развива в края на седемдесетте години. Антон Кръстев (Иван Бърнев) е един от най-успешните кинооператори. Животът му обаче коренно се променя, когото детето му се разболява и се налага да бъде лекувано в Германия. Съпругата му (Касиел Ноа Ашер) напуска страната заедно с детето, а Антон  остава, понасяйки не само раздялата, но и последствията от това решение.

Режисьор: Светослав Овчаров; Сценарий: Руси Чанев, Христо Тотев и Светослав Овчаров; Оператор: Рали Ралчев; Монтаж: Нина Алтъпармакова и Светослав Овчаров; Музика: Божидар Петков; Художник: Боряна Семерджиева и Георги Тодоров. Копродукция на „Гала филм”, БНТ и Ню Бояна Филм. С подкрепата на ИА НФЦ и програма МЕДИА.

2 награди в Кайро (Египет) 2010 – най-добра режисура и наградата на FIPRESCI, както и номинация за „Златна пирамида“ за най-добър филм; 2 награди на Българската филмова академия 2011 – за операторско майсторство и най-добра музика, както и две номинации – за звуково оформление и костюми; 3 награди на Los Angeles Movie Awards (САЩ) 2012 – поддържаща мъжка роля (Красимир Доков), костюми и сценография.

В ролите: Иван Бърнев, Касиел Ноа Ашер, Красимир Доков, Гергана Плетньова, Цветана Манева, Валентин Ганев, Койна Русева и др.

16,00 ч. Цветът на хамелеона (2012), 2012, 110 мин.

Дезактивиран информатор решава да продължи дейността си, като създава свой паралелен отдел на Държавна сигурност, със собствен кадър и архив. Представяйки се за служител на ДС, той вербува кръг от млади инакомислещи интелектуалци да донасят един за друг. След промените “осребрява” архива си от донесения, като ужилва МВР. Филмът предлага парадоксално различен поглед към тоталитарния режим, представян обичайно като общество на преследвани и преследвачи. Това е една история, в която няма невинни. Тъмната страна на служителите на Държавна сигурност е разкрита не само натуралистично, чрез смразяващи кръвта жестокости, но и индиректно, чрез извратените им удоволствия.

Режисьор: Емил Христов; Сценарий: Владислав Тодоров; Оператор: Крум Родригес; Монтаж: Александър Етимов; Музика: Николай Маджаров; Художник: Радослав Стоянов и Цветана Янкова; Копродукция на “ПЕРИПЕТЕЯ ФИЛМС”, Ню Бояна Филм, БНТ, Рестарт (Словения). С подкрепата на ИА НФЦ.

НАГРАДИ И ФЕСТИВАЛНИ УЧАСТИЯ: 7 награди на Българската филмова академия 2013 – най-добър филм, най-добър сценарий, водеща мъжка роля (Рушен Видинлиев), поддържаща женска роля (Светлана Янчева) костюми, сценография, звук, както и номинации за режисура, водеща женска роля (Ирена Милянкова), поддържаща женска роля (Касиел Ноа Ашер), поддържаща мъжка роля (Руси Чанев), монтаж; 3 награди на фестивал „Златна роза“ (Варна) 2012 – най-добър пълнометражен филм, награда за операторско майсторство, награда на акредитираните журналисти; Хамбург (Германия) 2013 – наградата на публиката; София Филм Фест 2013 – голямата награда; Солун (Гърция) 2012 – специална награда; Стокхолм (Швеция) 2012 – номинация за „Бронзов кон“; Торонто (Канада) 2012 – номинация за Discovery Award.

В ролите: Рушен Видинлиев, Ирена Милянкова, Руси Чанев, Самуел Финци, Светлана Янчева, Деян Донков, Христо Гърбов и др.

19,00 ч. Изгубените равнини (2019) 123 мин., с английски субтитри

Писателят Мартин Сестримски и офицерът от ДС Боян Тилев се познават отдавна, от деня, в който Мартин е дал на Боян една специална папка. Тази папка има дългосрочни последици, които писателят се опитва да преодолее. Във вихъра на промените, настъпващи в България след свалянето на Тодор Живков, отношенията между Сестримски и Тилев вземат нова посока, провокирана от заварената дъщеря на Тилев – Невена, млада жена с неясна двойна идентичност. Докато Тилев забогатява все повече, благодарение на сенчести сделки, Сестримски се опитва да се помири с миналото си с помощта на Невена. За да излезе на чисто, обаче, той трябва да признае греховете си и да помогне на Невена да разбере истината. Това той ще постигне като стане герой в собствения си роман за своя баща и неговото страдание, за което писателят е допринесъл в миналото. На финала Сестримски и Тилев ще стигнат до истината за своето минало – дълго прикривана в живота и в смъртта.

Режисьор: Петър Попзлатев; Сценарий: Станислав Семерджиев; Оператор: Стефан Иванов; Монтаж: Петър Попзлатев и Мадлен Радичева; Музика: Калин Николов; Художник: Татяна Димова. Една  продукция на “ПОСТ СКРИПТУМ 2”. С подкрепата на ИА НФЦ.

В ролите: Леонид Йовчев, Рушен Видинлиев, Елена Телбис, Ирини Жамбонас, Ицхак Финци, Красимир Доков, Ивайло Христов, Светлана Янчева, Валентин Ганев и други.

Първото издание на филмовия фестивал е посветено на 30 години от падането на Берлинската стена и края на тоталитарния режим в България.

Проект на Инициативен комитет Пловдив – София. Делегирани продуценти: Валери Кьорлински и Петър Попзлатев.

Прожекциите се състоят в Тотал спорт, на ул. „Екзарх Йосиф“ 13.

Входът е свободен.

Exit mobile version