Седем кандидати за едно място в „Компютърни системи и технологии“ на Техническия университет

Кандидат-студентската кампания в Техническия университет – филиал Пловдив премина много добре и сме приятно изненадани от засиления интерес на випуск 2019 към инженерни специалности – това каза директорът на висшето учебно заведение проф. д-р Въльо Николов. Причините за нарастващия интерес към инженерните науки, според него, са  в сигурната професионална реализация след завършване на висшето образование, удовлетвореността от работата и възможностите за по-висок жизнен стандарт. Възраждането на индустрията в региона повиши търсенето на качествени инженери, коментира проф. Николов.

До 19 юли ще продължи записването на студенти за второто класиране в Техническия университет – филиал Пловдив. То е за всички 19 специалности във висшето учебно заведение. Второто класиране дава възможност на новите студенти да бъдат приети в по-желана от тях специалност. То важи както за кандидат-студенти, които не са били приети или не са участвали в класирания, така и за тези, които вече са подали документите си и имат позиция от първото класиране, но при свободни места могат да отидат в по-предпочитана от тях инженерна специалност. „Второто класиране при нас в Техническия университет е окончателно. На тази възраст е нормално кандидат-студентите да се колебаят в избора си на специалност и се случва да го променят, така че дори след второ класиране се освобождават места в специалности с висок бал. При заемането на свободните места печели този, който по-рано подаде документите си.“ – каза доц. д-р Никола Шакем – заместник директор на Техническия университет – филиал Пловдив.

Най-търсените специалности

Традиционно най-търсената специалност е „Компютърни системи и технологии“. За нея седем кандидати се състезаваха за едно място. Кандидат-студентската кампания  през тази година показва, че има силен интерес към специалността „Дизайн и печатни комуникации“, която е сравнително нова за вуза. По традиция има интерес към машиностроителните специалности, електроинженерството, роботиката. Преподавателите от Техническия университет отбелязват и още една положителна тенденция – често се записват да учат кандидат-студенти, чиито родители са инженери и това е  ценно, защото приемствеността в професията носи предимства.

Колко струва да уча

Това е един от въпросите, които по-често задават родителите на кандидат-студенти. Докато бъдещите инженери се вълнуват дали бъдещата им работа няма да бъде твърде тежка и дали ще си цапат ръцете с машинно масло. „Времето на „изцапаните ръце“ на инженерите в индустрията е отминало. Трудът на инженера днес е свързан с познания и ноу-хау.“ – коментира доц. Шакев.

Цената на обучението в Техническия университет – филиал Пловдив е поносима за всяко средно българско семейство, казва Милен Георгиев – четвъртокурсник в специалността „Компютърни системи и технологии“ в Техническия университет -илиал Пловдив. Той е завършил природо-математическа гимназия в Димитровград, откъдето е и семейството му. „Избрах своята специалност по съвет на моята леля, но и защото майка ми е инженер, така че и аз исках да имам инженерно образование.“ – казва той. Милен Георгиев смята, че може да си позволи да запише и завърши успоредно още една специалност в Техническия университет – филиал Пловдив. Защо именно тук? Семейните сметки са му показали, че може да си го позволи, а и защото се е уверил лично, че Техническият университет има слава на ВУЗ, който е запазил качествено обучение. Най-вероятно втората му специалност ще бъде „Електроника“ или „Електротехника“, защото отличният студент той е и двукратен призьор в национални олимпиади но теоретична електротехника.

Един студент пресмята

Всеки ден Милен Георгиев тръгва от общежитието на своя велосипед и го паркира безплатно на специално място в двора на вуза. На обяд се храни в стола с купон за 2,50 лева. Мои състуденти ползват карта за градски транспорт, която е 18 лева на месец, но аз предпочитам да се раздвижвам, казва той. Месечните му разходи включват 70 лева за общежитието, като в цената влиза безплатен интернет, както и разходи по отопление и поддръжка на бельото в стаята му. За храна той заделя по-често 10 лева, но понякога и 15 лева на ден. Таксата за обучение е 700 лева за една учебна година. Това са ми разходите, но аз имам и приходи – доволен е младият инженер. Всеки месец като отличник той получава 110 лева стипендия. Всъщност стипендия от 90 лева месечно получават и всички студенти, които имат успех много добър 4,5. А има и специални социални стипендии да студенти, чиито родители са с по-ниски доходи. Освен това Милен Георгиев има право и на специална стипендия за изключителни постижения, която е …..  Подобна стипендия се дава на малцината най-изявени студенти от Техническия университет – филиал Пловдив, които показват върхови постижения на национални студентски олимпиади. Моите приходи студентски приходи ми дават самочувствие, че така помагам на семейството си, заключи Милен Георгиев.

 

Exit mobile version