Кинофестивал „ (Не)Възможното образование“ идва в Пловдив

9 документални филма и лекции с образователна тематика, демонстриращи различни педагогики и подходи в образованието в програмата на фестивала

Кинофестивал „ (Не)Възможното образование“ в град Пловдив ще се проведе в киносалоните на „LUCKY – Дом на киното“ в периода 11, 12 и 13 октомври. Програмата на фестивала включва селекция на 9 документални филма и лекции с образователна тематика, демонстриращи различни педагогики и подходи в образованието като Монтесори, сугестопедия, демократично образование, ненасилствена комуникация, проектно учене и др.. Прожекциите ще бъдат последвани от дискусии, модерирани от специалисти в областите на различните теми от филмите.

Амбицията на организаторите на фестивала е да предизвика дискусии на тема образование, насочени към корените на наблюдаваните проблеми и възможните решения, както и да обедини основните субекти в учебния процес: учители, ученици и родители.

Кинофестивалът “(не)Възможното образование” е инициатива на Общност за демократично образование. Организатори в град Пловдив са фирма “Артфилм” ЕООД, в партньорство със сдружение ”Общност за свободно образование”, сдружение “Форум Активни Граждани и Демократично Общество” и с финансовата подкрепа на община Пловдив.

Билетите за прожекциите се закупуват на касата на Лъки – Дом на киното, ул. Гладстон 1, Дом на техниката. Цена на билет – 5лв, включва и участие в дискусията.

Резервации и онлайн продажби -boxoffice.bg

ПРОГРАМА:

11.10. /петък/

– 18.00 часа, Зала 1 – „УЧИТЕЛ Е ДЕТЕТО“ – ПРЕМИЕРА

 12.10 /събота/

– 11:00, Зала 3 – „Методът“

– 12:30, Зала 3 – „Да бъдеш и да се развиваш“

– 15:00, Зала 3 – „Свободен час“

– 18:00, Зала 1 – „Формулата на Тео“

13.10

– 11:00 ч, Зала 3 – „Кеймбридж“

– 13:00 ч, Зала 1 – „Учител е детето“

– 18:00ч., Зала 1 – „Най-голям шанс за успех“

Програма „Фарго“ – ВХОД СВОБОДЕН

12.10. /събота/

10:00 ч. – „Валдорф на 100“

13.10. /неделя/

10:00 ч. – „Ненасилствена комуникация в училище“

11.10. /петък/

– 18.00, Зала 1 – Учител е детето – премиера, дискусия след филма – 50 мин. До 20.20

Специален гост – Стефан Стоянов – зам. кмет община Пловдив и Ренета Венева

12.10

– 11:00, Зала 3 – Методът – 26мин, 50 мин дискусия – до 12:20ч, специален гост – Елена Стойчева

– 12:30, Зала 3 – Да бъдеш и да се развиваш – 100 мин, 50 мин дискусия, специален гост – Гергана Лесенска

– 15:00, Зала 3 – Свободен час – 63 мин, 50 мин дискусия, 14:20ч., специален гост – Нели Керемедчиева

– 18:00, Зала 1 – Формулата на Тео, 60 мин, 50 мин дискусия, /очакваме отговор от Тео/

Специален гост – Галин Цоков, ПУ

13.10

– 11:00 ч, Зала 3 – Кеймбридж, 64 мин, 50 мин дискусия, специален гост – Геника Байчева

– 13:00 ч, Зала 1 – Учител е детето, 50 мин дискусия, специален гост – Ренета Венева

– 18:00ч., Зала 1 – Най-голям шанс за успех, 86 мин, 50 мин дискусия – Закриване, специален гост – доц. Елена Събева, ПУ, ръководител магистърска програма „Алтернативи в образованието‘

Програма „Фарго“ – ВХОД СВОБОДЕН

12.10. /събота/, клуб Фарго

10:00 ч. – Валдорф на 100, Формат на дискусията: Световно кафене, специален гост – ? Валдорф движение

13.10. /неделя/, клуб Фарго

10:00 ч. – Ненасилствена комуникация в училище, Формат на дискусията: Световно кафене, специален гост – Гергана Бейчева

 Учител е детето

Франция, 2017г.

Режисьор – Александър Муро

Документалният филм “Учител е детето” разкрива великата концепция на педагогическия Монтесори модел и най-вече как се прилага той в ежедневието на една група от детската градина, в която режисьорът и млад баща Александър Муро снима в продължение на цялата 2015 г.

След 70 предпремиери, посетени от 10 000 зрители, филмът излиза по кината във Франция на 27 септември 2017 г. и още е част от афиша на много киносалони.

Каним Ви да откриете метода на д-р Мария Монтесори, който за четвърта година успешно се прилага в общинските детски градини и някои училища в град Пловдив и се превърна в най-голямата публична реформа в образованието в България.

 

ФОРМУЛАТА НА ТЕО- България, 74 мин., Документален

Режисьор и сценарист: Николай Василев

Оператор: Борислав Георгиев

Какво е важно за доброто образование? Трябва ли един успешен физик да познава поезията на Хьолдерлин? Може ли да се преподава търсенето на нравствения абсолют? А да се подарява най-ценният и скъп продукт днес? Или това е само Формулата на Тео? Един филм за Теодосий Теодосиев, който през последните 40 години се е отдал на мисията да създава таланти в областта на физиката. Учениците му обират медалите на всички олимпиади, а университети като Харвард и Принстън се състезават за тях. Затова го наричат „златният физик на България”. Ако Гърция си има Питагор и Питагоровата теорема, то България има Тео, който е създател на уникален за света Метод за формиране на силов интелект.

„Свободен час“:

Германия-Израел-Великобритания (2015) 63 мин.

Режисьори: Маргарете Хенце, Ювал Цафрир

„Толкова хубаво беше в детството. Диво и свободно. А в клас беше безкрайна скука. Сякаш там нямаше място за вътрешния ми свят.“ Маргарете е млада майка, която иска да намери най-доброто училище за сина си. Не знае дали да следва традицията в лицето на кварталната гимназия, от която помни предимно уроци, домашни и скука или да заложи на демократичното училище, където децата могат да избират в какво, кога и как да се обучават, и преди всичко се учат да общуват. В търсене на най-подходящото училище за сина си, Маргарете заснема многобройни разговори с ученици, учители и признати авторитети като Йеспер Юл, Яков Хехт, Зоуи Редхед, Дейвид Грибъл, проф. Волфганг Еделщайн.

Маргарете има много въпроси, но е наясно с едно – че синът й най-добре знае кое е неговото място.

Кратки описания (като за брошура с програма):

Валдорф на 100

Валдорфската педагогика е творение на създателя на антропософията Рудолф Щайнер. По света има над 1100 училища Валдорф. Филмът е посветен на 100-годишнината от основаването на първото Валдорфско училище. Интервюирани са деца, родители, преподаватели и експерти в образованието от цял свят, според които Валдорфската педагогика отговаря на днешната нужда от повече хуманност в образованието, адаптивност към местната култура и внимание към уникалното във всяко дете.

Методът, 26 мин.

2015 г., България

Оригинален език: български

Режисьор: Теа Петрова

 “Методът” е филм за сугестопедията, посветен на нейния създател проф. д-р Георги Лозанов. Галина Спасова е ученичка на проф. д-р Лозанов и ни повежда в света на сугестопедията, като ни среща и със свои ученици, които споделят радостта от ученето по този начин. Сугестопедията е призната от 15-членна комисия от ЮНЕСКО за най-добър метод в преподаването, но какви са последващите обрати и защо се практикува повече в чужбина, отколкото в България?

Да бъдеш и да се развиваш, 99 мин.

2014г., Франция

Оригинален език: френски и английски; субтитри на български

Режисьор: Клара Белар

Клара Белар, актриса и режисьор, се замисля за същността на образованието с израстването на първото си дете. Предизвикана от свои приятели, тя обикаля САЩ, Франция, Германия и Великобритания и се среща със семейства и експерти в отглеждането и обучението на деца /като Наоми Алдорт и Джон Тейлър Гатоу/. Впечатляващо е, че най-често семействата избрали алтернативен път в образованието са семейства на учители. Клара осъзнава, че няма нужда от повече доказателства, за да повярва, че най-важното е всеки да намери своя собствен път, за да бъде и да се развива в най-добрата версия на себе си.

13.10

Ненасилствена комуникация в училище

Конфликтите са част от живота, но те могат да бъдат основа за развитието на социални и личностни умения – стига да умеем да разбираме личните нужди, които ги причиняват. Ненасилствената комуникация (ННК), разработена в трудовете на Маршал Розенберг, може да създава мирна среда за учене в училищата. В пет кратки видеа поредицата представя по какъв начин ННК може да се използва при решаване на конфликти и за управляване на учебния процес в класната стая. Първият филм представя конфликт в предучилищна група. Филмите 2-4 доразвиват темата и ни показват по-подробно как учителят използва ННК, за да се справи с възникналия конфликт. Филм 5 представя ситуация между момче в шести клас и негова учителка. С ННК учителите създават по-добре подготвени деца, способни да се справят с конфликтите в днешния сложен и непрекъснато променящ се свят.

Кеймбридж

България, 2015, документален, 64 мин.

Режисьор: Елдора Трайкова

Продуцент: Асен Владимиров

Българското село Долни Цибър е познато като „ромския Кеймбридж“. Това е така заради преобладаващата част от ромското население, което се радва на относително високото ниво на образование. Кеймбридж е година в живота на местното начално училище, в което отдадени родители се опитват да дадат на децата възможно най-доброто образование с ограничени ресурси. Чрез спокоен и наблюдателки стил, режисьора Елдора Трайкова, ни представя селото и неговите обитатели. Пленителна среща с хоратa, за които образованието е ценност. Какво ги мотивира, какво им дава надежда сред един от най-западналите райони в страната ни. Това е филм за живота, за стремежа да станеш добър човек и успешен гражданин, за борбата да избягаш от упадъка и да избираш.

Най-голям шанс за успех, 86 мин.

2015 г., САЩ

Режисьор: Грег Уайтли

След кратък преглед на историята на образователната система и възможностите за реализация на младите в САЩ чрез серия от интервюта с родители, икономисти и експерти като сър Кен Робинсън и Салман Кан (КАН академия), се запознаваме с разработения от училище Хай Тек Хай в Сан Диего оригинален подход към преподаването и оценяването.

„Най голям шанс за успех“ е вдъхновяващ филм, който разкрива недостатъците на образованието в Съединените щати и представя завладяващи нови подходи, които вдъхновяват училищните общности да преосмислят на какво са способни учениците и учителите. Без да претендира, че е намерил “най-правилния начин”, учителският екип предизвиква родители, ученици и общественост в търсене на отговор на въпроса какво означава “да си успешен” в 21-и век.   Към днешна дата филмът е бил представян пред хилядни аудитории по целия свят, възбуждайки разговори с цел овладяване на търсенето на пътя към промяна.

Филмът е номиниран за множество награди и попада в официалната селекция на фестивала за независимо кино “СЪНДАНС” 2015.

13.10

Ненасилствена комуникация в училище, 40 мин.

2015 г., Дания

оригинален език: датски, субтитри на български

Режисьор: Мариан Расмусен (Marianne Rasmussen)

Филмът представлява поредица от пет кратки видеа, които показват как ненасилствената комуникация (ННК) може да се използва при решаване на конфликти и за управляване на учебния процес в класната стая.

Според ННК, когато разбираме чувствата си и какви потребности се крият зад тях, ние сме много по-свързани със самите себе си и това има значение в класната стая, както и във всички други сфери на живота ни. Деца и възрастни, снабдени с уменията да разпознават собствените си и чужди потребности и да ги изговарят, са без съмнение добре подготвени за нашия свят, в който конфликтите са неизбежна част от живота и могат да се използват включително за изграждане на взаимоотношения, вместо за тяхното разрушаване.

Валдорф на 100: Научи се да променяш света, 18 мин.

2017 г., Германия

Оригинален език: немски, английски, испански, мандарин и др.; субтитри на български

Режисьор: Пол Зерер

Валдорфската педагогика е създадена от Рудолф Щайнер- известен повече като основател на философското течение Антропософия. Филмът показва деца, учители и родители от цял свят, които работят по големите педагогически предизвикателства на нашето време, използвайки този вид педагогика: как да позволим на децата да разгърнат себе си, вместо да ги формираме по наш образ; нуждата от по-хуманно образование и от повече хуманни ценности в образованието; как детето да се превърне във възрастен по здравословен начин.

 

Exit mobile version