Литературният конкурс „Написано за Пловдив“ събра неразказаните истории за Пловдив

Литературният конкурс, организиран от район „Централен“ – Община Пловдив, под егидата на кмета Георги Стаменов, събра десет участника на възраст от 13 до 33 години, които с думи и с картини описват любовта си към „Вечния град“.

В момента журито трескаво чете и оценява всички творби по зададените критерии. „Приятната ми изненада е правописът. Имат грешки, но на фона на общата ученическа статистика в това отношение, по тази точка специално, децата са се справили повече от прилично.  Бих поздравила всяко едно дете за смелостта и инициативността, която е проявило, като се включи в конкурса,“ казва Деница Торньова, репортер в БНТ – Пловдив и член на журито. Други оценители, които подкрепят първото издание на „Написано за Пловдив“ са писателят Димитър Райчев, журналистът от Под тепето Таня Грозданова – Кънева, Паулина Гегова, както и издателят Виктория Бисерова.

Кметът на „Централен“ Георги Стаменов благодари на всички участници: „Бяхме сигурни, че има млади хора с истории, които искат да споделят. Пловдив генерира емоции – „Написано за Пловдив“ е доказателство за това, че те са положителни.“

Конкурсът привлича и мъж от София, който макар и над обявената възрастова граница, е допуснат до участие. „Много харесвам Пловдив и често посещавам града,“ пише Борислав Димитров от столицата. Дана Цветкова участва с текст и с кратко видео. Целта на организаторите е да мотивират, да провокират критичен поглед. Сред най-атрактивните награди, които организатори и партньори са подготвили, са стаж в медия, както и възможност за ползване на пространство за труд и творчество в споделен офис в кв. Капана. „Написано за Пловдив“ привлича за партньори Капана, БНТ-Пловдив, Издателство Ентусиаст, Plovdiv Town и Забелязано в Пловдив. Победителите предстои да бъдат обявени.

Прилагаме откъс от творбата на Христина Колева, 8. Клас в ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“, Пловдив, със заглавие

„Виждал ли си това място…?“

 

Здравей.

Ти. Да, точно ти.

Ходил ли си на онова място…

На онова красиво и оживено място…

С павираните улички…

Цветните стари къщички…

Ходил ли си там?

В онзи красив град. В Пловдив.

Чувал ли си историята му?

Слушал ли си легедите му?

Виждал ли си седемте тепета под ярко синьото небе…

Чувал ли си всичките му имена…

 

Exit mobile version