Лабиринтът на сетивата в Добралък привлече участници до полунощ, предстои още много

В неделя стартираха и работилниците по фолклорно пеене и разказване на приказки

Кулминация на фестивала е представлението „Шепоти“, което ще бъде играно на 13 юли от 16 ч. и 14ти юли от 15 ч. в село Добралък и в село Бойково на 20ти от 16 ч/ и 21 юли, от 15 ч.

Фестивалът „Шепоти от родопски приказки“ в село Добралък тече вече седмица с множество събития – работилници, представления и други неформални случки – при голям интерес. Закривайки първия фестивален уикенд, най-вълнуващото събитие бе представлението „Пътуване през сетивата на Добралък“ – сетивен лабиринт, в който всички „зрители“ станаха участници, преминавайки един по един през различни сцени и случки в селото. На следващия ден – 7 юли пък се проведе работилница с музикални инструменти и различни артистични инсталации. Успоредно с тях започнаха и работилниците по народно пеене. Фестивалът е част от програмата на Пловдив като Европейска столица на културата, а организатори са френската трупа „Театър по пътя“, сдружение „Открити пространства“ и Българската асоциация за алтернативен туризъм, подкрепен е и от Национален фонд „Култура“.

Фестивалът стартира на 2 юли, като в първите дни бяха подготвяни първите представления. Съботата – 6 юли – бе запазена за вълнуващия сетивен лабиринт. Десетки участници се записаха да участват в събитието в две сесии – следобедна и вечерна. Всеки участник преминаваше сам през няколко „сцени“, в които се срещаше лично с артист, който изиграваше сцена, която бе повече диалог с всеки отделен участник, отколкото едностранен театър. Зрителите правеха музика, заедно с музикант, танцуваха със завързани очи с танцьор, като във всеки един момент използваха всяко едно от сетивата си. Участниците бяха толкова много, че последните желаещи да влязат в сетивния лабиринт успяха да направят това почти в полунощ, часове след началото на събитието.

В неделя започнаха и поредицата работилници. Деца и родители се включиха в уроците за необичайни звукови инструменти и инсталации. С огромен ентусиазъм младите участници в работилницата създадоха свои собствени музикални инструменти, от битови материали (зеленчуци, бамбук, пръчки, шишарки, каъчета, бобови зърна и др.). След това малки и големи включиха новосъздадените инструменти в няколко сесии музикална импровизация.

Следващата работилница „Създаване на необичайни звукови инструменти“ в село Добралък ще е на 10 юли, от 10 и 14 ч. Родители и деца са добре дошли. Също в неделя, 7 юли започнаха и работилниците по „Фолклорно пеене и импровизация“ и „Разказване на приказки“.

Работилницата по фолклорно пеене започна със силен старт, в който български и чуждестранни певци и певици пяха заедно с местната певческа фолклорната група на село Добралък. Всички заедно разучаваха фолклорни песни.

Работилницата „Разказване на приказки“ тази година работи с истории, легенди, предания, събирани от местните жители на селото. Събраният и разучен от участниците в двете работилници фолкорен, певчески и приказен материал ще бъде включен във финалното представление „Шепоти“, което ще се случи на 13 юли от 16 ч. и 14ти юли от 15 ч. в село Добралък. То ще е кулминацията на фестивала и най-вълнуващото преживяване, което артистите са ни приготвили в Родопите.

На 12ти юли пък жители и посетители на село Добралък са поканени да посетят представлението Геопоетика, резултат от едноименната работилница, започнала днес на 8 юли. Представлението ще предостави  възможност за лична връзка с природата и поезията, един безкраен кръговрат, в който зрителите са главните действащи лица.

След финала в село Добралък на 14 юли, приказките отпътуват към друго родопско село- Бойково, в община Родопи.

Там желаещите могат да се включат в следните работилници:

Създаване на истории, 15- 18 юли 2019, село Бойково, (Община Родопи)

Работилница за необичайни звукови инструменти и инсталации (подходяща за деца и семейства) 7 и 10 юли, село Добралък (Община Куклен)/ 17 и 18 юли 2019, село Бойково (община Родопи)

Кулинарен дизайн, 16- 18 юли 2019, село Бойково (община Родопи)

Представлението „Шепоти“ ще бъде играно на две дати и в село Бойково на 20ти от 16 ч/ и 21 юли, от 15 ч.

На 19ти юли, публиката пък може да се включи в поетичното пътуване навътре- „Геопоетика“

 

––––––––––––

 

„Шепоти от родопски приказки“ e съвместна инициатива на френската трупа “Театър по пътя”, сдружение “Открити пространства” и Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). Проектът се реализира като част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г., с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и Френски институт в Бълагрия.

„Театър по пътя“ е пътуваща френска трупа, която за втора поредна година поема вълнуващото пътешествие от френските планини в района на Ардеш към Родопите.

Тази година френски, австрийски, швейцарски, немски и български артисти ще населят две родопски села- Добралък, община Куклен и Бойково, община Родопи – с театър, песен, танц, приказки и предания, преплитащи местни и чуждестранни фолклорни и съвременни форми.

Освен естетическа наслада „Шепоти от родопски приказски“ цели да предизвика положителни ефекти сред жителите на родопските села.

Културният обмен между български, чуждестранни артисти и публика ще насели запустяващите села в Родопите с нов живот, нови театрални форми и многобройни посетители.

Регистрация и информация за работилниците на: rhodopesfairytales.discovered-spaces.org и FB: DiscoveredSpacesBG

снимки: Деси Тодорова/Пловдив 2019

Exit mobile version