Големият бизнес ща работи с Университета по хранителни технологии

АИКБ сключи споразумение за сътрудничество с  УХТ – Пловдив

Ще се работи заедно за подобряване на съответствието между образованието и потребностите на бизнеса, както и за насърчаване на започването на работа на дипломирани студенти в български предприятия

Водени от убеждението, че завършващите студенти трябва да бъдат насърчавани да изберат реализация в български компании, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Университетът по хранителни технологии – Пловдив днес сключиха споразумение за сътрудничество. То бе подписано от председателя на АИКБ Васил Велев и ректора на университета проф. Пламен Моллов.

Целта на споразумението е да се подобри взаимодействието между бизнеса и висшето образование, като се осигури необходимата основа от знания и умения на студентите, която българските компании търсят. Сътрудничеството ще даде възможност на студентите да получат по-добър достъп до стажантски програми и свободни работни места, а също и представители на членовете на АИКБ да участват в лекции, семинари и конференции, организирани от Университета по хранителни технологии – Пловдив, както и ще подпомогне развитието на учебните програми, за да отговарят те по-тясно на потребностите на бизнеса.

„Ние сме работодателската организация, която най-активно работи в областта на образованието и реформите, които се случват в него в последните години. АИКБ е инициатор на промяната в план-приема в професионалните училища, чиято основна цел е от учебните заведения да излизат така необходимите кадри на българската икономика и бизнес. Подобна реформа трябва да бъде извършена и във висшето образование, за което успяхме да обединим всички работодателски и синдикални организации“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

По време на събитието ректорът на Университета по хранителни технологии – Пловдив проф. Пламен Моллов представи идеите си за развитие на учебното заведение.

„Българската индустрия изпитва сериозен глад за наши кадри и затова считам, че университетът трябва да работи в тясно сътрудничество с бизнеса и да организира обучението на студентите по един по-практично насочен начин. Желанието ми е още като първокурсници да запознаваме младите хора с българските предприятия от хранително-вкусовата промишленост, в които да получават така необходимата им за по-нататъшно развитие подготовка. Сигурен съм, че във ваше лице ще намерим един дългогодишен и отговорен партньор“, допълни проф. Моллов.

Това е още едно висше учебно заведение, с което работодателската организация подписва споразумение за партньорство. АИКБ работи в тясно сътрудничество и със Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Техническия университет – София и Университета за национално и световно стопанство.

Асоциацията на индустриалния капитал в България е организацията на работодателите в България с най-широка представителност. В нея членуват над 90 браншови камари, представляващи 3/4 от икономическите дейности в страната, и над 10 000 компании, които осигуряват работа на близо 500 000 души.

Exit mobile version