Артисти провокират социален диалог за градска среда през октомври

През октомври Австрийски културен павилион FLUCA закрива своя четвърти сезон, който представи десетки презентации, изложби, гостуващи артисти и партита в Пловдив. Финалът на наситения летен сезон ще бъде отбелязан със събития, ознаменуващи края на двете артистични резиденции във FLUCA.

На 3-ти октомври Бернхард Волф ще представи своите произведения в публичната среда,  реализирани в Пловдив по време на неговата резиденция, проведена през септември. На презентацията на артиста ще присъстват министърът на културата на федералната австрийска република Щирия, както и много представители на местните културни органзации и артисти идващи от тази част на Австрия.  Вечерта ще завърши с музика от Movieman.

На 4-ти октомври ще бъде представен проекта „На острова“ на „Body graphics” и “Театър на отговорността”, тематично  свързан с остров Адата в р. Марица.

На 11-ти октомври ще бъде открита изложбата на фотографката Анаис Хорн. Благодарение на подкрепата на Културния отдел на Щирия, тя прекара два месеца в Пловдив, получавайки възможност да се запознае с културната сцена на града и различните общности. Докато в артистичната си работа се интересува от теми като „coming of age“, границите и ограниченията и женската сексуалност, родената в Австрия и базирана в Париж артистка също е известна като модна фотографка.

Особен интерес за нея представляват понятията като време, спомени, самота, копнежи, мимолетността, тялото и неговите следи, внимателните намеси в личното пространство и естетиката на реалността и безтегловността. В рамките на FLUCA Анаис Хорн се посвещава на един проект, който показва лицата на момичетата от ромската общност в града. В серия от портрети тя ги предизвиква да излязат от рамките и ограниченията на познатата среда и да представят своята същност пред фотообектива.

“Исках да дам на тези момичета платформа, на която да се изразят, да се се откъснат, да нарисуват картина за себе си, която не е определяна от другите. Проектът се казва „IN BETWEEN“, защото е интересен аспектът, че в днешно време при феминизма в ромските общества межинната позиция, която тези жени заемат е от една страна проклятие за тях, но също така може да бъде благословия ако успеят да се справят и разширят кръгозора си извън рамките на географските ограничения и етническите принадлежности“, разказва Анаис Хорн.  Работният процес се превръща в сътрудничество, благодарение на разговори с участниците в проекта – за техните стремежи и мястото им в настоящото общество.

Сезонът ще завърши с музика ot Li Lie и последно FLUCA парти за 2019 г. до следващия вълнуващ сезон.

Exit mobile version