Славчо Атанасов: Все още няма регистър на зелените площи и това е недопустимо

„Все още няма изготвен публичен регистър на зелените площи , нещо повече – от септември 2017 година Община Пловдив е в нарушение за това+, заяви на пресконференция в Пловдив днес народният представител и кмет на Пловдив в мандат 2007-2011 Славчо Атанасов. По думите му това е недопустимо. „Без публичен регистър се прикрива информацията кои площи са отредени за зелени и това често създава проблеми и обществено напрежение”, добави и председателят на групата общински съветници от Патриотичния фронт Слави Георгиев.

Славчо Атанасов припомни, че според Общия устройствен план, приет през 2007 г. Пловдив трябва да разполага с 632 хектара зелени площи. Ситуацията в момента обаче била съвсем различна, според неговите данни.

„79, 6 хектара от предвидените терени за обществени зелени площи са преотредени за други цели. 335,9 хектара или 53 % от предвидените терени за обществени зелени площи нямат реализация и не могат да се отнесат към зелената система на града.  115,9 хектара от обществените зелени площи имат някакво частично паркоустрояване. 100,5 хектара или едва 16 % от всички зелени площи имат благоустрояване и за тях може да се каже, че се използват пълноценно от жителите на града. Това прави средно по 3 кв.м. зелена площ на жител при европейски стандарти 20 кв.м. на човек”, посочи Славчо Атанасов. По думите му всичко това показва, че градът е много далеч от желаните параметри за пълноценна зелена система.

Друг сериозен проблем, според него, е поддържането на междублоковите пространства.” В една сериозна част те са нефункционални, необлагородени, нямат вид и смисъл на паркови и зелени пространства. Тук общинските предприятия не само не полагат необходимите усилия, но и администрацията на Иван Тотев не влиза в пряко взаимодействие с хората, каза Славчо Атанасов.

Той посочи като сериозен проблем и неспазването на законите и наредбите, според които новото строителство би трябвало да озеленява в процентно отношение всеки нов обект.  „При такова ново строителство 20 % от територията трябва да се отрежда за зелена площ, но това не се спазва”, каза Славчо Атанасов и даде пример с „Оазисите”. По думите му притеснителен е факта, че в управленската програма на Иван Тотев не са заложени реални мерки за това градът да има пълноценна зелена система.

„Набляга се върху озеленяване, което цели публичен ефект, но не и реално въздействие върху зелената система, а оттам и – на чистотата на въздуха. Не е идеята по булевардите да се засаждат рози, които изглеждат красиво, но не изпълняват ролята на чемшира, който е доказано оръжие №1 срещу фините прахови частици, които замърсяват въздуха”, подкрепи го Слави Георгиев.

„9 млн. лв. бяха дадени за реконструкцията на Цар-Симеоновата градина, но те не бяха инвестирани в растения и дървета”, даде друг пример председателят на групата общински съветници.

„7 години не се полагат адекватни грижи за паркове в градска среда като „Рибница”, „Ружа”, парковете зад паметника на Хан Крум и до училище „Димитър Талев”. Това контрастира ярко с решението на Общината да изгради парк в гората, край Гребната база до р. Първенецка – място, по-близо до Оризари, отколкото до центъра на Пловдив”, добави Слави Георгиев.

 

 

Exit mobile version