Оценка „Възпитание“ искат преподаватели и синдикати

Нужна е държавна стратегия за защита на учителите

Незабавно въвеждане на оценка „Възпитание” за учениците, предлагат от Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”.

Подходът, който се практикува в повечето страни от ЕС, дава много добри резултати. Незнайно защо обаче, българската държавна администрация и родителската общност се съпротивляват яростно на тази инициатива, коментира д-р Юлиян Петров – председател на секцията.

Предложението идва заедно с редица други мерки, разпространени в Декларация в защита на българския учител. Документът е приет от делегатите на Х-тата юбилейна национална конференция на синдиката. От обединението са категорични, че за да има нормален и пълноценен учебен процес не са достатъчни само дигитализацията на учебния процес и повишаването на доходите в системата на образованието, необходимо е дисциплиниране на класната стая и  българския родител, за когото е крайно време, да поеме своята ефективна отговорност. Имено за това идва предложението за оценка „Възпитание“.

Профсъюзът предлага още да се разработи държавна стратегия за защита на учителя от агресията във всичките й разновидности. МОН, заедно със синдикатите, да утвърдят система за рехабилитация и опазване здравето и работоспособността на учителите. Да се приеме закон, с който да се инкриминира в действие насилието срещу личността учителя.

В Декларацията се настоява за разрешаването на тези сериозни проблеми, всички отговорни институции заедно със синдикатите, да  пристъпят към реални и ефективни действия.

 

Exit mobile version