Позиция на журналистите от пловдивските медии

За всеки от нас границите на свободата на словото са различни. Всеки от нас ги поставя сам – с избора си или с действията си. Слави Ангелов е поставил своите граници много далеч. Далеч зад официалната информация, зад заплахите, зад страха. Той не се страхува да задава въпроси, да защитава неудобни тези, да се изправя очи в очи с тези, чиито имена не бива да се назовават, чиито протипи гледаме в криминалните сериали.  Слави Ангелов е журналист не само с огромен професионален опит, но и човек, а работещ по едни от най-опасните теми през последните 20 години. Човек, чиято гражданска позиция не се изчерпва с постове в социалните мрежи, а я защитава всекидневно с работата си като главен редактор на “168 часа”.

Всичко това е причина за безпрецедентния акт на насилие, извършен срещу него. За това трима страхливци с маски да се изправят срещу него и да го пребият. За опита да бъде смачкан. В античността „свободен“ е означавало човек, който има право на избор. Зад избора на Слави Ангелов – да живее като свободен човек, сега е време да застане всеки, за когото истината има стойност.

Ние, журналистите и гражданското общество не трябва да оставаме безучастни пред този брутален акт. Трябва не само да настояваме, но и да работим за разкриването на това престъпление. Да задаваме въпроси, да настояваме за отговори. От тези, които трябва да открият извършителите. Защото хората в професията, които имат силата и духа на Слави, се броят на пръсти. И не трябва да ги губим.

 

Ивайло Дернев,

Гл. редактор на Под тепето,

Десислава Шишманова

Ръководител на БНТ Пловдив,

Парашкева Иванова,

Гл. Редактор на TRAFFICNEWS

И други…

Exit mobile version