Илия Зюмбилев: Ще намаля данъците с 15% още в първата година на мандата

Годишно от бюджета на Пловдив изтичат между 30 и 40 милиона под формата на корупция

Илия Зюмбилев е на 35 г. и е най-младият кандидат за кмет на Пловдив – издигнат от БЗНС. Той е магистър по електротехника, доктор по материалознание, специализирал е във Франция. Хоноруван преподавател в Технически университет – София. Има над 30 научни публикации в САЩ,Канада и ЕС. Председател е на Независимото дружество за защита правата на човека в Пловдив. Областен координатор за Пловдив на ПП БЗНС. Семеен, с едно дете.

Г-н Зюмбилев, във Вашата програма се говори за намаляване на данъците с 15%. Как предвиждате да стане това намаляване на данъците на пловдивчани?

Основното е чрез спирането на корупцията и запушване на пробойните, от които се източват средствата на общината. Другият начин е, че в нашата програма се предвижда съкращение с 30 процента на общинската администрация в срок от 4 години. По този начин смятаме, че ще постигнем резерви в бюджета на Пловдив, който ще се напълни достатъчно за постигането на тази цел от 15% още през първата година. В зависимост от събираемостта на данъците, вероятно още на втората година ще можем да ги намалим с още 5 до 10 на сто.  В края на мандата очакваме редуциране с една трета, като това, разбира се, трябва да е в законоустановените параметри, тъй като държавата регулира границите на данъците, но е напълно възможно данъците в град Пловдив да бъдат свалени с 30 процента.

Данъците са едно от основните пера за приходи в общината. Намаляването на данъците няма ли да доведе до намаляване на средствата, с които разполага общината?

Не, със сигурност няма да се намалят, защото има линейна свързаност – когато се намалят данъците, се увеличават постъпленията. В момента събираемостта от местни данъци е ниска, община Пловдив не може да събере милиони. Идеята е тези данъци да ги съберем и това ще стане със запушване на дупките, от които изтичат средства. По наши изчисления всяка година от бюджета на Пловдив изтичат между 30 и 40 милиона под формата на корупция.

Имате ли информация какво е нивото на събираемостта на местните данъци и такси?

Това, което знаем е, че приходната част в бюджета не може да бъде изпълнена на 100%. Вероятната събираемост на данътеите в град е около 60-65 процента. Нашата идея е чрез стимули на граждани и бизнеса и намаляване на данъчното бреме да вдигнем събираемостта на 100 процента.

Какви стимули предвиждате?

Допълнително намаляване на данъка в срок от първия месец, в който бъдат погасени задълженията или данъците бъдат платени, тогава ще се ползват от всички, както е в момента 5% намаляне на данъка.

Другото най-важно нещо, за да може да се напълни хазната на Пловдив, е реорганизация на дейността на общинските предприятия. Например, в момента ОП „Чистота“ чисти само един район на Пловдив. Защо, при положение, че се влагат милиони в тази фирма? Мисля че, ако общинската фирма поеме и останалите райони в града, ще се икономисат милиони, които ще влезнат в градската хазна.

Имате предвид да се отстрани от комуналните услуги частната фирма, така ли да ви разбирам?

Аз по принцип, като разумно мислещ човек, смятам, че няма логика да хвърляме едни милиони, да инвестираме в общинска фирма, а тя да чисти само един район. Необходимо е фирма „Чистота“ да започне да чисти целия град. Това е съвсем нормално нещо, логично е и го има по цял свят.

Друга реорганизация във финансовата сфера и дисциплина на община Пловдив предвиждате ли?

Основен акцент в моята програма е да се спре с непрозрачните обществени поръчки. Предвиждам да се направи онлайн платформа, в която всеки гражданин може да вижда реалната пазарна цена на всяко изделие и колко пари плаща реално община Пловдив – дали е по пазарни цени, дали е завишено и т.н. Всеки гражданин, който си плаща данъците, ще може да влиза в тази платформа и ще проверява как му се харчат парите. По този начин ще спрем корупцията, освен това, ще се генерират допълнително 30-40 милиона лева всяка година в бюджета на Пловдив.

В Пловдив доби популярност изпълнението на проекти на принципа „инженеринг“. Вие привърженик ли сте на този модел?

Със сигурност ще бъде спряно това нещо. Знам за колко проеки в Пловдив са платени милиони, а те си останаха нереализирани. Тази практика ще бъде спряна и това повече няма да бъде правено. Със сигурност, всеки един проект, когато започне неговия инженеринг, неговото проектиране, община Пловдив ще си направи финансова рамка и ще се види дали има финансиране за този проект. Ако няма пари, просто безсмислено е да се хвърлят милиони за проектиране и по този начин да ощетяваме всички граждани на град Пловдив.

Ако бъдете избран за кмет на Пловдив, смятате ли да продължите някои от проектите, които сега отиващата си администрация вече е подготвила и е заложила за изпълнение?

Тези проекти са на поне 10 години. Например, „Модър Царевец“ – не знам поради какви причини този проект не се реализира, вероятно няма и да разберем.

Подкрепям „Модър Царевец“, връзката между „Южен“ с „Тракия“ – това са изключително важни за града инфраструктурни проекти.

По отношение на Бетонния мост, който е връзката на „Южен“ с централна градска част, смятам, че няма как да бъде бутнат, докато не се изгради подземна връзка. Първо трябва да се направи пробива под централна жп гара и да се пусне, дори би трябвало да има етап, в който и двете съоръжения работят едновременно. Община Пловдив със сигурност ще направи каквото е възможно, за да не откъсне 50 000 живущи в „Южен“ от самия град.

Тъй като говорим за пари, да погледнем и от друг ъгъл – парите за култура. През последните 4 години след избирането на Пловдив за Европейска столица на културата много средства се наляха в културната сфера. Според вас как се справи градът с домакинството на тази важна инициатива?

Думите на известния музикант Милчо Левиев, лека му пръст, за пагубната политика в културата в Пловдив, са красноречиви. Трябва да се направи пълна ревизия на фондация „Пловдив 2019“, защото са изхарчени едни милиони, а реално нямаме почти никаква свястна културна програма, да не кажа, че е просто жалка картина. Туристи няма в Пловдив, не се очакват милиони туристи. Това за мен е катастрофа. Определено трябва да се провери как са изхарчени тези средства.

Exit mobile version