Френското посолство ще подкрепи ремонта и реставрацията на къща Ламартин

Франция ще подкрепи проекта за ремонт и реставрация на къща Ламартин, разбра се след днешната обиколка на посланик Флоранс Робин в Стария град. Тя посети паметника на културата заедно с министъра на културата Боил Банов, кмета Здравко Димитров и някои от заместниците му. С тях бе и кметът на Централен Георги Стаменов, чиято администрация движи процедурата по Закона за обществените поръчки. Очаква се в средата на годината да бъде ясна количествено-стойностната сметка и финансовото участие на Франция в реализирането на проекта. Идеята е Ламартин да се превърне в културен и резидентен център, който да събира различни творци и да приема събития.

Посланик Флоранс Робин много хареса историческата сграда в Стария град при днешното посещение. Конструктивното състоянието на Ламартин е добро, но има нужда от реставрация.

Боил Банов заяви, че Министерството на културата също ще окаже помощ и се надява дейностите по сградата да стартират още през лятото.

„След ремонта трябва да помислим как да изпълним къща Ламартин с повече и разнообразни събития и да възстановим като цяло нейната дейност на културен център“, сподели заместник-кметът по култура Пламен Панов.

Н. Пр. Робин бе придружавана от носителя на награда „Гонкур“ Никола Матийо, който е у нас, за да представи новия си роман, Клод Шасен, директор на Френски институт в България и съветник по сътрудничеството и културната дейност, Ирина Петреску – аташе по културното сътрудничество.

Exit mobile version