Беседа в Пловдив за индустриалната архитектура и българският модернизъм

Българските фабрики, кланици, хали, железопътни постройки и др. са ценен белег за развитието на архитектурата у нас – и в много случаи са предшественици на процеси, които по-късно ще обхванат цялото строителство, и по-конкретно модернизма

Индустриалното наследство в българската архитектура от междувоенния период ще бъде фокус на образователна беседа в Пловдив през идната седмица. Събитието се организира от група „Български архитектурен модернизъм“, които през 2020-а година се фокусират именно върху това често незаслужено пренебрегвано богатство. В беседата изкуствоведите Васил Макаринов и Теодор Караколев ще разкажат за тематичната насоченост на едноименната фондация, резултатите от проучванията в Германия през 2019 година и ще представят календара за настоящата 202 година.

Българските фабрики, кланици, хали, железопътни постройки и др. са ценен белег за развитието на архитектурата у нас – и в много случаи са предшественици на процеси, които по-късно ще обхванат цялото строителство, и по-конкретно модернизма. Развитието на индустриалната архитектура е и пряко свързано с използването на новите материали – стоманата, бетонът и стъклото, които често пъти не са само конструктивен елемент, а и естетически обект.

На 12 февруари в бившата сграда на Дома на изкуството и печата, днес сградата на Радио Пловдив историците на изкуството ще разкажат за това културно наследство, за отраженията на индустриалната архитектура в други сгради. Беседата е с вход свободен, началният час – 18:30.

Exit mobile version