Пловдив с ясно изразена двойка претенденти за кмет

Това сочи изследване на „Барометър България“

Агенцията е тествала нагласи в 7 общини преди вота

В последните дни преди вота за местна власт „Барометър България“ проведе анкета в шест областни града и една малка община, като попита жителите им:

  1. За кой кандидат за кмет ще гласувате на изборите на 27 октомври?
  2. Ако има балотаж, кой кандидат ще подкрепите на втория тур на изборите за кмет?

Проучването* е реализирано със собствени средства чрез телефонно интервю сред 2456 български граждани над 18 години от общините: София, Пловдив, Бургас, Русе, Добрич, Стара Загора и Петрич.

На въпрос към пловдивчани за кой кандидат ще гласуват на предстоящите кметски избори 21% посочват Здравко Димитров от ГЕРБ, а 20% Славчо Атанасов от НФСБ-ВМРО. Следващ по предпочитание сред жителите на Пловдив е кандидатът на БСП Николай Радев с 9,3% подкрепа. Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“ би получила 8,1%. Георги Колев от Земеделски съюз „Александър Стамболийски“ получава подкрепа на 2,6% от респондентите, а кандидатът на ДПС Милен Иванов 2,4. По малко над 1% биха получили Николай Бухалов от „Кауза Пловдив“ и Атанас Костов от „Демократична България – обединение“.

С така отчетените данни за Пловдив е ясно, че освен за първото място, оспорвано ще бъде съревнованието и за третото в кметската надпревара. Минимална е разликата в подкрепата за областния управител и за депутата на патриотите, но отчетливото им отделяне (с над 10% подкрепа) от третия и четвъртия говори, че именно Димитров и Атанасов ще са участниците на балотажа за кмет на Пловдив.

На поставен въпрос от „Барометър България“ към участниците в проучването от Пловдив кого биха подкрепили, ако до втори тур на изборите за кмет достигнат Здравко Димитров и Славчо Атанасов, то кандидатът на ГЕРБ би получил подкрепа на 27,9% от пловдивчани, Атанасов на 35%, а 37,1% посочват, че не биха гласували.

* Характеристики

Период на провеждане на изследването: 17-23.10.2019 г. Методология: Количествено проучване

Представителност: жителите в общините София, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Добрич и Петрич с избирателни права. Обем на извадката: 2456 души на възраст над 18 г.Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол. Метод: Телефонно интервю

Финансиране: Собствено.

Демографски профил на анкетираните:

Възраст: 18-40 г. – 29,6%;  41-60 г. – 34,0%; над 60 г. – 36,4%.

Пол: мъж – 49,2%, жена – 50,8%.

Exit mobile version