Триединство на Трихълмието

Вижда ли в бъдещето арх. Стефан Добрев?

Или защо несъществуващ параклис се появи в разработките на проектанта за парцела край Понеделник пазара

Вижда ли в бъдещето арх. Стефан Добрев, заел се с поредния проект за нова сграда върху археологията на Понеделник пазара? Този въпрос си зададоха мнозина наши редовни читатели, след като Под тепето фиксира кацнал на върха на Трихълмието параклис в публикуваните на сайта на „Розаимпекс” разработки за изменението на ПУП-а и работен проект за изграждане на културно-исторически и обществен център под Джамбаз тепе. Такъв храм, разбира се, на това място на хълма, не съществува. Но не и за арх. Добрев, който го е отбелязал в разработките си.

Вариантите това да се случи това са няколко. Или на проектанта му се е привидяло, докато е бил на парцела на Димитър Георгиев в последната една година. Или е времеви емигрант и се връща от бъдещето, когато на Джамбаз тепе някой някога си е построил параклис. Или пък директно вижда в него, в бъдещето. Може също да има много богато въображение и да е решил да обогати скиците, ей така, за разкош.

Съществува обаче и още един вариант, който изглежда най- правдоподобен. Проектът на арх. Добрев, възложен от Димитър Георгиев, да се движи паралелно с този на пловдивска митрополия и Георги Гергов за бившото Гръцко училище и прилежащите му територии. Както е известно, собственикът на панаира и областен лидер на БСП дари своите дялове от сградата на Гръцкото училище на Джамбаз тепе на най-голямата епархия у нас, която пък след това изкупи останалата част от имота. Гергов дари и парцел в съседство и се зарече, че там, той, лично, ще построи параклис. Е, случайно или не, мястото на въпросният парцел съвпада почти до съвършенство с мястото, на което в скиците на арх. Стефан Добрев е отбелязана несъществуващата иначе църква. Случайно или не, Георги Гергов и почти цялата градска организация на БСП присъстваха вчера на общественото обсъждане за бъдещето на терена на Димитър Георгиев, като видимо бяха на негова страна- Гергов аплодираше всяко изказване, което подкрепяше инвестиционните намерения на собственика на „Розаимпекс”.

Е, колко хубаво щеше да е, ако двата апетитни имота- този долу и този горе, можеха да се свържат с асансьор, както предвиждаше предния проект, разработен за Димитър Георгиев. Така целият скат на тепето щеше да се превърне в един прекрасен нов свят, едно своеобразно архитектурно Триединство на Трихълмието – горе приемна на духовника Николай Пловдивски в бившото Гръцко училище с нов духовен храм, построен от Георги Гергов, а долу- обществен духовен и просветен многофункционален комплекс с райски градини на покрива и руини в мазето. И един Античен театър там някъде, за украса.

А може би пък арх. Стефан Добрев наистина вижда в бъдещето…

Exit mobile version