Тотев VS Каназирева- Рунд 1

Размяна на думи вместо крошета в словесен боксов мач на ринга на местния парламент днес

Адв. Георги Колев определи случилото се като безплатен спектакъл

Иво Дернев

В нещо като словесен боксов мач с размяна на думи, вместо крошета, се превърна дебатът в местния парламент днес. От двете страни на ринга застанаха кметът Иван Тотев и председателят на „Съюз за Пловдив” Дани Каназирева. Яростно нападателна в схватката бе дамата, която търсеше точния ъперкът в брадичката на опонента. Тя се опита да се възползва във всяка една ситуация, в която противникът можеше да бъде атакуван. Каназирева чакаше Тотев да отвори пробойна в гарда в няколко наглед напълно безобидни точки от дневния ред, които старейшините така или иначе подкрепиха в последствие- даряване на 300 хиляди лева на община Марица за подготовка и проучване на изграждане на високотехнологичен парк, преместването на оградата на Хуманитарната гимназия заради ремонт на улицата към бъдещия многоетажен паркинг в района и отпускане на средства за ремонт в училище „Любен Каравелов”. Предложението за община Марица беше само прелюдия към сблъсъка. В същината си той се разрази заради оградата на Хуманитарната и се разгърна заради „Любен Каравелов”.

Каназирева изрази на микрофон учудването си от промяната в становището на НИНКН относно статута на оградата на Хуманитарната, която трябва да бъде преместена, за да бъде облагородена зоната там. „Първо от НИНКН излиза становище, че оградата е част от ансамбловия паметник на културата, а после с решение на Амелия Гешева становището се променя. Как става така?”, поинтересува се Каназирева.

Тотев й отговори, че първо наистина е имало отрицателно становище от НИНКН, но с изработването на РУП-а то се е променило. „Оградата ще бъде преместена, като това е съгласувано с НИНКН. Не разбирам какъв е проблемът. И паметник да беше, щяхме паметник да преместим”, вдигна рамене Тотев. После стана ясно, че скоро ще се обяви процедура по ЗОП за избор на изпълнител на проекта.

След това Каназирева настоя исканите от нея 100 хиляди лева за ремонт на Хуманитарната да бъдат осигурени, като предложи дори средствата да бъдат взети от бюджета на фондация „Пловдив 2019”. И атакува и Тотев, и съветниците, които ходят по комисии, че предложенията на „Съюз за Пловдив” не се приемат. Това за 100-те хиляди лева за ремонта на сградата на гимназията обаче бе прието от кмета, без частта с „Пловдив 2019”. Средствата ще бъдат осигурени от другаде. И тогава се разрази бурята.

„От градинки минахте на огради. Не подценявайте интелигентността на хората. Подценяването на пловдивчани е тежка политическа грешка и това се вижда на избори. Когато променяме един проект, винаги има причина. Не цената е водеща, тя идва с промяната. Парите са следствие, недейте да разглеждате проектите като цифри”, препоръча Тотев. А това разпали сериозно Каназирева.

Тя първо обясни, че не приема назидателния тон от страна на Тотев. После влезе на тема избори и нейните резултати от тях. „Ако се бяхте кандидатирали без ГЕРБ и 10 хиляди гласа нямаше да изкарате”, каза тя на кмета и му заяви, че се е взел много на сериозно.

„Всяко мое изказване действа като инжекция на г-жа Каназирева. Изборите през октомври ще дойдат и ще минат. Не мога да разбера какво толкова важно има в тези избори, че на всеки това му е в главата. Започваме много отрано, нека се съсредоточим в работата. А и какви са тези приказки и обиди”, отвърна Тотев.

Диалогът накара много от съветниците да заявят на микрофон, че страстите са се нагорещили достатъчно и то без основателна причина. Мнозина от тях поискаха политическите коментари извън същината на точките от дневния ред да спрат. На микрофона обаче излезе съветникът от ГЕРБ Вихър Захов и се обърна към Дани Каназирева. „Като ви гледам, не вярвам на очите си. Неприятно съм изненадан. Спомням си приемането ви в ГЕРБ и как търчахте да дадете два лева за членски  внос на секретарката. Какво искате да кажете днес? Приятен път ви желая”, обърна се Захов към лидерът на „Съюз за Пловдив”.

Тя първо се извини за случилото се в пленарна зала, след което заяви, че не желае да отговаря на Захов, за да „не слиза на това ниво”. И напусна временно залата.

Думата взе адв. Георги Колев, който с иронична нотка определи случващото се като безплатен спектакъл. „Много ми е интересно. Искам да продължи. Но все пак нека дебатираме върху точките от дневния ред”, предложи той.

Exit mobile version