Тотев по повод тв дебата: Изключително смешно е в Пловдив да говориш за буферни паркинги

Съветвам всички, които искат да управляват община Пловдив, да видят какво се е направило до момента, обърна се градоначалникът към кандидатите за поста му

Откри нов паркинг за 47 автомобила в Западен

Иво Дернев

„ Много е смешно за град като Пловдив, който можеш да го обходиш от единия до другия край, да говориш за буферни паркинги. Това е изключително смешно”, коментира днес Иван Тотев сутрешния дебат по Нова телевизия и изказванията на кандидатите за кметове в него. Той, заедно с временно изпълняващия кмет на Западен и кандидатът на ГЕРБ за втори мандат Димитър Колев, откриха нов паркинг на улица „Ружа”, където до скоро имаше гаражни клетки. Провокиран от коментарите за участниците в дебата, градоначалникът се спря в детайл на темата с паркоместата.

„  Това за буферните паркинги не трябва да се чува в дебатите за Пловдив, защото представете си един буферен паркинг на Пещерско шосе, на Голямоконарско шосе или Скобелева майка. Аз си представям клоака, останала празна, защото никой няма да паркира на Кукленско шосе, за да дойде до центъра. Това не е град, в който идват един милион човека всеки ден да работят, които да оставят колите си, да се качват на метрото и да пътуват до някое работно място в центъра. Пловдив е град с 348 600 живущи по националната статистика. Тук няма необходимост от буферни паркинги, но има необходимост от многоетажни такива в града. За да може хората, които ползват услугите на град Пловдив или идват до Капана да има къде да си оставят колите, но на съответната цена. Вече сме положили основите на първия многоетажен паркинг в Западен, имаме разработката за район Тракия. Затова съветвам всички, които искат да управляват община Пловдив, да видят какво се е направило до момента”, обърна се към кандидатите за поста му кметът.

„ Паркингът на улица „Ружа” е на площ от 1100 квадратни метра и има 48 паркоместа, две от които са за инвалиди. В момента тук има само пет свободни места. Всичко друго е заето от жителите на двата блока около паркинга. Месечната такса е 20 лева на паркомясто. Общата стойност на инвестицията е 92 хиляди лева. Към момента има сключен договор за изграждането на още два паркинга в район Западен- на бул. „Копривщица” 19 и на улица „Бряст”. Изгражданите им ще струва близо 200 хиляди лева и ще осигури още близо 70 паркоместа в района”,  обясни от районната администрация.

„ Много интересна и дебатирана тема преди изборите е паркирането в Пловдив. В последните четири години ние направихме една много смела стъпка в тази посока, а именно премахване на гаражните клетки. Такива имаше и на място на паркинга, който откриваме днес. Поставянето на гаражните клетки е продължило повече от 20 години и в рамките на един мандат ние успяхме на 80 процента от тези гаражни клетки да ги премахнем. Имаме райони като Централен и Западен, където вече нямаме гаражни клетки. Те са отживелица от миналото и един град, който иска да бъде модерен, да има приветлив и приятен за живеене дух, не може да си позволи да съществуват такива места, които създават усещането за нещо старо и мърляво”, каза Иван Тотев преди рязането на лентата.

„ Много често се намираме в подобни зони. Това е визионерския подход на Община Пловдив, знак за трансформацията, която стартира в Пловдив. Искрено се надявам в следващия мандат, който и да спечели тази оспорвана надпревара в Пловдив, ще продължи тази политика и този подход за трансформиране местата за живот по начин, който го виждаме тук, в район Западен. Тук виждаме какво трябва да се случи с такива места и каква е правилната политика за тях. Ние създаваме много паркоместа. Днес пак се чу от един от кандидатите за кмет, че направил 7500 паркоместа. През последните осем години обаче в Пловдив се създадоха десетки хиляди паркоместа, като в същия момент подходът е с щадене на зелените площи. Само с премахването на гаражите ние увеличихме броя на паркоместата с хиляди. И трябва да е ясно, че хората искат да има политика за местата за паркиране, която политика да бъде диференцирана. Ние имахме гаражни клетки, за които пловдивчани бяха свикнали да заплащат. Те имаха културата да заплащат за паркомясто. Създаването на тези наредби за платени паркоместа по кварталите е продиктувано от нуждите на гражданите. Защото ако нуждите на гражданите не отговарят на политиките на общината, те просто няма да ги припознаят. Но ето, примерът тук, е че само пет паркоместа не са заети от живущите в района. Това е политика, която е необходима на гражданите, припознават я и съм сигурен, че нито един от тези, които коментираха днес в дебата, няма да я промени. Защото не можеш да промениш нещо, което хората искат. Когато хората го искат и го ползват, то това е правилна политика”, допълни по темата кметът.

На финал подчерта, че Синя зона, която също днес бе обсъждана в телевизионния дебат, има изключително позитивно влияние в културата на паркиране и използването на  автомобили.

Exit mobile version