Съкращават близо 52% от фондация „Пловдив 2019“

Общината не е превела 4 млн. лв. от заложените в бюджета на Фондацията

Засега промени в ръководството на ОФ не се предвиждат

Зам.-кметът по икономика Илия Кирчев разказа, че снощи е присъствал на Управителен съвет на общинската фондация, който е бил 4,5 часа

Община Пловдив не е превела  4 000 000 лева, които са били заложени в бюджета на Общинска фондация „Пловдив 2019“ за годината, в която градът ни бе Европейска столица на културата.  Това обяви в Общински съвет днес заместник-кметът по икономика Илия Кирчев. Той е и член на Управителния съвет на Фондацията, който вчера е заседавал за пръв път след закриващото събитие, а заседанието е продължило по думите му над четири часа и половина.

Проблемът идва от старото ръководство на общината, поясни Кирчев.

„Причината е, че са изхарчили изцяло бюджета до септември месец, а в бюджета е имало заложен и скрит дефицит, и просто са отрязали тези пари. Средствата са били планирани по договори за проекти, спечелили предишни отворени покани,“ разказа зам.-кметът.

Според него няма да се наложи да се плаща цялата сума, защото за част от вече реализираните проекти организаторите не са представили документи за направените разходи.

„Хората на изкуството не са бизнесмени и за някои разходи не могат да намерят разходооправдателни документи и няма как да получат всичко, което е договорено“, коментира още Кирчев.

Пред общинските съветници Илия Кирчев се застъпи за екипа на „Пловдив 2019“ с думите „Тези хора са направили най-доброто за условията, в които са работили.“ По думите му, ръководството на общината ще запази фондацията и екипа й. Ще работи за популяризиране на нейната дейност. Като един от приоритетите на фондацията той посочи създаването на инкубатор за таланти – място, където млади пловдивчани да получат нужната подкрепа, за да се развиват.

Засега промени в ръководството на фондацията не се предвиждат, съобщи Илия Кирчев. Според приетите от УС съкращения на вчерашното заседанието, от сегашните  47 служители на „Пловдив 2019“ ще останат на работа 24. Кой остава и кой си тръгва е било предложено от изпълнителния директор на ОФ Кирил Велчев.

В УС сме повече нови хора. Ние не познаваме в детайли работата на екипа, затова се доверяваме на неговия ръководител за съкращенията, коментира зам.- кметът по икономика.

Exit mobile version