Студенти от българските общности в чужбина искат облекчаване на процедурите за постоянно пребиваване у нас

Студенти от българските общности в чужбина искат облекчаване на процедурите за постоянно пребиваване у нас

Таня Грозданова

Да бъдат облекчени процедурите за визи и получаване на разрешение за постоянно пребиваване в България, това поискаха студенти от българските общности зад граница, по време на  среща с вицепрезидента Илияна Йотова. Дискусията се състоя в зала Компас на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и на нея присъстваха още представители на Министерство на образованието, на Асоциацията на българските училища зад граница и ръководството на  ВУЗ-а.

Идеята на форума бе студентите да представят проблемите си, за да може да бъдат направени необходимите промени в Постановление 103, което регламентира престоя и обучението им в български университети.

Това постановление е по-старо от някои от вас. То е по-старо от Закона за висшето образование и предстои да бъде променено. За това се допитваме до вас – хората, които пряко ги засяга, обясни Йотова.

Тя предлага при промяната на Закона за българското гражданство учещите по този нормативен акт да бъдат извадени пред скоба, тоест да имат предимство, при получаване на права за престой в страната, а по-късно и при кандидатстване на гражданство, ако останат да работят тук.

Промяната на постановлението е наложителна и поради разрастване на българските общности зад граница и появата на такива в нови държави, където допреди години не са съществували, които също да могат се възползват от безплатно обучение и стипендии за живот в България. Това каза Ангелина Ламбрева, шеф на дирекция „Висше образование“ в МОН.

Студенти се оплакаха, че са срещнали и срещат трудности в началото на обучението си заради незнание на български език, особено тези, които са живеели в региони където не се говори. По този повод ректорът на ПУ проф. Запрян Козлуджов препоръча на стартиращите първи курс да преминат обучение в Департамента по български език за чуждестранни студенти, както и на тези, които са в по-горни курсове, но още срещат трудности с езика.

Той поясни, че не е задължително да се премине през целия едногодишен курс в департамента. „Може да направим отделна група, като преценим нивото на всеки един, с обучение от няколко месеца, или сами ще прецените кога сте получили необходимите базови знания,“ добави проф. Козлуджов.

„Всяка година няколко стотин деца получават субсидии от държавата, за висше образование, 50 за обучение в средни училища и отделно за следдипломна квалификация,“ съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Срещите с фокус проблемите на студентите от българска общност в чужбина, тяхното пребиваване и обучение в България са се провели до сега в София, Варна, Благоевград и Пловдив.

Exit mobile version