Различните състояния на любовта разкрива Тильо Тилев в новата си стихосбирка

Мариана Горанова, стажант

„Дъхът на твоето очакване“ е поезия за любовта. И понеже всичко, свързано с извисеното човешко чувство е сложно, книгата се ражда с творчески перипетии. Новата стихосбирка на Тильо Тилев е част от ревюто на издателство „Захарий Стоянов“ в програмата на фестивала „Пловдив чете“. Авторът беше посрещнат с вълнение от свои почитатели и студенти в ректората на ПУ „Паисий Хилендарски“.

„Исках да предам моето разбиране за любовта, а не просто да събера на едно място стихотворения с любовна тематика, разказа Тильо Тилев. И затова описах различните състояния на любовта. В началото стихотворенията се „струпаха“, бяха над петдесет на брой, всичко беше много емоционално, но в крайна сметка ги намалих почти наполовина. Защото целта, основната идея на „Дъхът на твоето очакване“ е да носи силна вътрешна връзка“, сподели авторът.

Всички слушаха с интерес подробности около историята на новата книга, аплодираха прочетените „пулсиращи стихотворения“, както сам ги нарича авторът и научиха колко трудно поетът е избрал заглавието на книгата. Първоначално работните варианти били три: “Вектори и траектория на любовта”, ”Азбука за Ангели” и ”Дъхът на твоето очакване”.

Никак не беше лесно да избера, защото всяко едно от тях подхождаше идеално на съдържанието и смисъла на книгата, разкри трудностите на творческия процес авторът. Да направи избор му помага кратка рецензия написана от доц. Жоржета Чолакова.

„Поезията ни събира! А неговата поезия е истинска и красива и по този начин трябва да се говори за нея. Тя е красива, незавършена в своята красота и истинска, незавършена в своята истинност“, сподели пред присъстващите доц. Чолакова.

Човешките му думи пораждат доверие“, заяви за ”Дъхът на твоето очакване”  и друг известен литературен изследовател, доц. Владимир Янев.

Тильо Тилев е роден в град Стара Загора, но детството си прекарва в село Стрелец. В Пловдив живее от 1987 година, завършил е ПУ ”Паисий Хилендарски”. Автор е на стихосбирките „Извънсезонно време“ (1992), „Сънят на разума“ (1999) и „Една октава над дъжда“ (2002), “Дъхът на твоето очакване” (2019). Тильо Тилев работи като главен редактор на вестник „Пловдивски университет“.

Exit mobile version