Радан Кънев: Трябва да има законодателен и финансов пакет компенсации

Трябва да се отложат срокове за плащане на данъци, да се отменят тротоарно право и други такси, заради случая, смята евродепутатът

Радикалните мерки за ограничаване на бизнеса изискват незабавен и пълноценен законодателен и финансов пакет от компенсации. Това заяви във фейсбук профила си Радан Кънев, български евродепутат от Демократична България.

Никой не оспорва необходимостта от тези мерки. Те са експертен медицински въпрос. Но заповедта на МЗ, с която практически беше затворена българската икономика, предизвика хаос в целия малък и среден бизнес. Очевидно е, че начинът на налагането на карантината и липсата на компенсаторни решения, водят до щети и рискове, които налагащите ги чиновници дори не могат да осмислят:

Става дума за стотици хиляди работници в малки и средни предприятия и десетки хиляди самонаети и работещи собственици, в т.ч. цели семейства, за които семейният бизнес е единствено препитание. Важно е да се оцени, че практически 100% от тези фирми разчитат на дневния си оборот за да платят заплати, наеми, кредити, сметки и да напълнят хладилника си.

Тези хора – с мнозина от тях разговарях през изминалия ден – разбират нуждата от принудителното спиране на дейността си, в името на по-важен обществен интерес. Те обаче не могат да поемат сами загубите – обществото ни трябва да бъде солидарно. И това може да се случи само чрез законодателни мерки и средства от републиканския бюджет.

Незабавно трябва, за всички пряко и косвено засегнати предприятия:

· Да бъдат временно отменени всички видове патентни и туристически данъци (в т.ч. прясно наложените данъци за AirBnB), общински такси за тротоарно право, такси за търговия с акцизни стоки и т.н.;
· Да бъдат отложени всички крайни срокове по ЗКПО и ЗДДФЛ, в т.ч. срокове за авансови плащания;
· Да бъде отложен текущият срок за плащане на ДДС за периода;
· Да бъде дадена осигурителна “ваканция“ за персонала и работещите собственици;
· Да бъде въведен платен отпуск за периода на извънредните мерки, поет от бюджета или в определено съотношение поделен между работник, работодател и бюджет;
· Да бъде постановено законодателно разсрочване на всички плащания по наеми на търговски обекти и поне частично възстановяване на наемите от бюджета;
· Да бъде постановено законодателно безлихвено разсрочване на кредитите на засегнатия бизнес, но и на наемодатели с разсрочени вземания;
· Да бъде въведен платен отпуск за гледане на дете по време на „ваканцията“ (и задължение за бизнеса да пуска в принудителен отпуск първо работници, които така и така излизат в отпуск за гледане на дете…)

Това са само част от задължителните мерки, които да дадат на бизнеса и обществото спокойствие, че преминаваме през тази криза наистина единни и солидарни. Те не могат да бъдат отлагани – след настъпване на “ефект на доминото” и серийни фалити и задлъжняване на фирми и семейства, всякакви последващи мерки ще бъдат безвъзвратно закъснели, както видяхме през 2009г.

Подкрепа и спокойствие трябва да бъдат осигурени сега, успоредно с ограниченията, за да не се допусне влизане в спирала на фалити и лоши кредити.

Българското правителство трябва и да апелира пред ЕК за общоевропейска рамка за закрила на работещите и собствениците в малкия и средния бизнес. Тя ще осигури фондове за компенсации и ще въведе минимални стандарти за закрила за всяка държава-членка.

Exit mobile version